Moscova şi Kievul efectuează cel mai mare schimb de prizonieri în plină escaladare a Războiului din Ucraina, mediat de către Emiratele Arabe Unite. ,,Peste 200 dintre militarii şi civilii noştri au revenit din captivitatea ruşilor”, anunţă Zelenski
Rusia şi Ucraina anunţă miercuri că au eliberat fiecare peste 230 de prizonieri de război - pentru prima oară din vară - în cel mai mare schimb de prizonieri din cei aproape doi ani de conflict armat, în plină escaladare a bombardamentelor, relatează AFP.
Acesta este primul schimb de prizonieri de război din vară, după ce Kievul a acuzat Moscova de blocarea unor negocieri în acest sens.
,,În urma unui proces de negociere complex, 248 de militari ruşi au fost repatriaţi din teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, îşi exprimă satisfacţia într-un comunicat postat pe Telegram Ministerul rus al Apărării.
,,Peste 200 dintre militarii şi civilii noştri au revenit din captivitatea ruşilor”, anunţă, la rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit comisarului ucrainean însărcinat cu drepturile omului Dmitro Lubineţ, 230 de militari ucraineni au fost eliberaţi în cadrul acestui al ,,49-lea schimb” de prizonieri între Kiev şi Moscova de la îndceputul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.
Este ,,cel mai important ca număr de apărători (ucraineni) repatriaţi”, subliniază Centrul ucrainean de Coordonare însărcinat cu prizonierii de război, transmite News.ro.
Între ei se află 66 de apărărtori ai Uzinei Azovstal din timpul asedierii oraşului Mariupol de către armata rusă, în 2022, potrivit unui oficial ucrainean care a luat parte la negocieri.
În total, începând de la 24 februarie 2022, ”2.828 de apărători (ucraineni) s-au întors acasă!”, anunţă miercuri Dmitro Lubineţ.
Potrivit Kievului şi Moscovei, schimbul de prizonieri de miercuri a fost făcut posibil de o mediere a Emiratelor Arabe Unite (EAU) - un partener important al Rusiei în mai multe dosare umanitare, economice şi energetice.
Acest schimb intervine în plină intensificare a violenţelor între Rusia şi Ucraina în ultimele zile, prin atacuri de ambele părţi, soldate cu zeci de morţi şi răniţi în rândul civililor.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică