ATAC // Moscova nu-și dorește COMEMORAREA în R. Moldova a ostașilor români, care au murit în lupta pentru eliberarea Basarabiei: „Cinism”
Ambasada Federației Ruse la Chișinău a lansat un atac fără precedent la adresa Ambasadei României în R. Moldova, după ce diplomații de la București au comemorat în cimitirele din stânga Prutului ostașii români care au murit în cel de-al Doilea Răboi Mondial în lupta pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică.
Moscova acuză Bucureștiul de „cinism” atunci când își comemorează eroii, amintind că România a luptat o perioadă alături de germani în cel de-al Doilea Război Mondial, fără să amintească, însă, despre înțelegerile sovieto-naziste dintre Stalin și Hitler de mai înainte, din 1939.
CITIȚI și DOCUMENTAT // Ce pierderi umane a avut Basarabia pe timpul ocupației sovietice. Cifre DUREROASE
„Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu, locuitori ai Moldovei - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari, vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o „luptă pentru reunificare”? Sau poate „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, este stilul în care Ambasada Rusiei își exprimă nemulțumirea vizavi de evenimentele de la sfârșitul săptămânii trecute de la cimitirul din Mana, raionul Orhei.
Amintim că Ziua Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie, a fost marcată vineri, pe 23 octombrie, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana din raionul Orhei.
La evenimentul organizat de Ambasada României în Republica Moldova au participat E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, ministrul Apărării de la Chișinău, Alexandru Pînzari, președintele raionului Orhei, primarul localității Mana, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum și locuitori din Mana.
Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat, în discursul susținut cu această ocazie, că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”