Moscova neagă orice legătură cu „misterul” stelelor lui David de la Paris, cu implicarea unor cetățeni ai R. Moldova. Omul de afaceri moldovean Anatoli Prizenko, un prorus, presupusul comanditar din „străinătate”
Diplomaţia rusă neagă joi, prin purtătoarea sa de cuvânt maria Zaharova, orice legătură cu „misterul” stelelor lui David descoperite în Franţa şi apreciază că bănuielile vizând Moscova, aşa cum scrie presa franceză în ultimele zile, sunt „stupide” şi „nedemne”, relatează AFP.
Aproximativ 60 de stele ale ale lui David albastre, imprimate cu un şablon, au fost descoperite - la 31 octombrie - la Paris şi la periferia capitalei franceze, provocând o emoţie puternică şi numeroase întrebări în contextului Războiului Israel-Hamas.
Justiţia franceză investighează pista unui comanditar din „trăinătate”, iar mai multe publicaţii scriu că anchetatorii cred că ordinul ar fi fost dat din Rusia.
Un cuplu de moldoveni, arestat după ce a inscripţionat o stea a lui David, a declarat că a cţiona „la comanda unui terţ şi contracost, lucru atestat de către o conversaţie în rusă din telefonul lor”, potrivit procuroului Republicii de la Paris Laure Beccuau.
Potrivit unor surse apropiate dosarului, presupusul comanditar al acestor acţiuni este Anatoli Prizenko - un om de afaceri moldovean prorus.
CITIȚI și Cine este „omul de afaceri” din R. Moldova care a comandat pictarea pe clădirile din Franța a sute de „stele ale lui David” pentru a destabiliza situația: Apropiat al socialiștilor și executor al unei operațiuni rusești, scrie presa franceză
„Nu, nu a existat nicio influenţă externă. Aceasta nu este o diversiune sau o provocare”, a respins o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.
Ea dă asigurări că este vorba „aparent de o tentativă a autorităţilor franceze sau a serviciilor lor de informaţii de a pretinde pur şi simplu că ascensiunea antisemitismului în Franţa este de altă natură decât internă”.
Aceste acuzaţii sunt „stupide, absolut lipsite de sens şi pur şi simplu nedemne”, a denunţat într-o conferinţă de presă Maria Zaharova.
Semnificaţia acestor inscropţii, ale căror imagini abundă pe reţele de socializare, a ridicat multe semne de întrebare şi a condus la diverse interpretări.
Însă numeroase personalităţi politice au văzut în ele acte antisemite, al căror a crescut recent în Franţa, potrivit autorităţilor.
Premierul francez Élisabeth Borne a denunţat, de exemplu, „acţiuni josnice”.
Presa franceză a scris că Prizenko, de 48 de ani, a fost un activist important în 2014 și 2015 al Mișcării Populare pentru Uniunea Vamală, o structură pro-rusă care a lucrat pentru ca Găgăuzia să adere la uniunea vamală a Uniunii Eurasiatice a lui Putin. Această „mișcare” a aderat la PSRM în 2015.
În 2012, Anatoli Prizenko a fost întemnițat pentru fraudă financiară. Omul de afaceri ar fi fost reprezentantul în Moldova al schemei de fraudă piramidală MMM Global, lansată în 2011 de escrocului rus Serghei Mavrodi. După înghețarea conturilor beneficiarilor moldoveni ai sistemului, decisă în mai 2012, Anatoli Prizenko a fost plasat în detenție în august următor, condamnat pentru „fraudă și organizarea unei piramide financiare”.
Prizenko mai este și director al filialei din R. Moldova a unei companii internaționale de cosmetice. Pe rețelele sociale, postările sale politice sunt favorabile Rusiei și critică Occidentul și Israel, calificat drept „colonie a SUA”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania