Moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din acest an, până pe 31 octombrie 2025
Autoritățile instituie un moratoriu, până pe 31 octombrie 2025, la plata datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și a penalităților datorate de fermieri în raport cu creditorii lor.
Parlamentul a aprobat astăzi, un proiect de lege care prevede acest lucru, în timp ce fermierii protestau în fața sediului Legislativului, solicitând adoptarea de măsuri care să-i salveze de la faliment.
Același proiect de lege, care urmează să fie votat și în lectura a doua, prevede și revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri. Astfel, vor putea beneficia de aceste măsuri protective agricultorii a căror culturi agricole au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40% din roadă pe o suprafață de cel puțin 40% de terenurile deținute.
De asemenea, se propune introducerea unui criteriu nou, potrivit căruia de aceste măsuri vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1 800 de hectare. Un alt criteriu stabilește ca debitorii fermieri să nu fie în procedură de insolvabilitate confirmată printr-o încheiere a instanței de judecată.
Actul mai prevede revizuirea termenului în care agricultorii vor trebui să notifice creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante. Această notificare va putea fi realizată până la data de 28 februarie 2025.
Totodată, vor fi suspendate actele de executare silită sau alte măsuri de recuperare a creanțelor. De asemenea, nu vor putea fi înaintate cereri de intentare a procedurii de insolvabilitate pentru datoriile scadente, ce reies din contractele de credit și leasing încheiate până la 1 septembrie 2024 cu bănci, organizații de creditare nebancară sau asociații de economii și împrumut. Această prevedere se referă și la datoriile ce reies din contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare a produselor de uz fitosanitar și a semințelor folosite la înființarea culturilor agricole încheiate până la 1 septembrie 2024.
Noile prevederi stabilesc și interdicția, până la 31 octombrie 2025, de cesionare a creanțelor, fără acordul debitorului, iar datoriile și plățile suspendate nu vor fi raportate în Birourile istoriilor de credit și vor putea fi renegociate cu creditorii.
Pedepse DURE pentru corupția electorală: Amenzi de la 67 500 la 550 000 de lei și închisoare de până la șapte ani și pedepse pentru agitația electorală efectuată de preoți
Aproape 170 000 de cetățeni ai R. Moldova așteaptă să-și redobândească cetățenia ROMÂNĂ: „Asta înseamnă că, în curând, vom avea aproape 1,5 MILIOANE de cetățeni ai R. Moldova și României deopotrivă”
Un alt om alt lui Șor riscă să ajungă la PUȘCĂRIE din cauza fugarului. Un lider local din Cimișlia a acceptat, iar ulterior a împărțit circa 3 000 000 de lei proveniți de la „un grup criminal organizat”