Monitorizarea programului de contorizare inteligentă: concluzii și evoluții recente în Republica Moldova


Ministerul Energiei a organizat o ședință a grupului de lucru pentru contorizarea inteligentă, axată pe monitorizarea implementării unui program pilot destinat contorizării inteligente. Acest program este dezvoltat cu ajutorul Ministerului Energiei al Republicii Moldova, operatorii de distribuție și furnizori de energie electrică, având sprijinul PNUD Moldova și finanțare din partea Guvernului Italiei.
Ședința a reunit reprezentanți ai PNUD, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Premier Energy, Rețelele Electrice de Distribuție Nord și „FEE-Nord”.
Cristina Pereteatcu, Secretara de Stat a Ministerului Energiei, a exprimat recunoștință față de PNUD și Guvernul Italiei pentru sprijinul continuu în implementarea proiectului. „Proiectul de contorizare inteligentă este un pas major spre crearea rețelelor inteligente, cu scopul de a îmbunătăți eficiența energetică, reducând pierderile și optimizând consumul”, a spus aceasta.
Seher Ariner, reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD, a reafirmat angajamentul PNUD de a sprijini digitalizarea sectorului energetic din Republica Moldova, ca parte a unei tranziții echitabile și sustenabile.
Durante Manolis a fost informat despre acțiunile întreprinse până în prezent de PNUD în cadrul programului. În ședință s-a detaliat Planul de comunicare și implicare a consumatorilor, care include campanii de conștientizare, informare personalizată și inițiative pentru a încuraja un comportament optim de consum energetic, bazat pe datele colectate de contoarele inteligente.
În martie, au fost livrate alte 18.000 de contoare inteligente și echipamentele conexe necesare infrastructurii avansate de contorizare.
Aceste contoare inteligente aduc beneficii atât consumatorilor, cât și operatorilor de sistem, eliminând erorile de citire a datelor și permit aplicarea unor prețuri diferențiate. Ele pot măsura și energia electrică produsă, aducând avantaje semnificative prosumatorilor. Transmisia în timp real a datelor ajută operatorii să identifice rapid problemele rețelei, să reducă timpul intervențiilor și să monitorizeze calitatea energiei electrice.
Programul-pilot a fost lansat de Ministerul Energiei în 2023, în cooperare cu PNUD Moldova, și contribuie la consolidarea infrastructurii energetice, creșterea eficienței operaționale, diminuarea dependenței energetice și alinierea la standardele europene.









































































