16:15:52 24.12.2024
Stiri

Monica Sandu, medic anesteziolog din România: ​„Am considerat că va fi util să împărtăşesc medicilor din R. Moldova tot ce am învăţat în Italia. R. Moldova reprezintă pentru noi o familie”

Actualitate 21.05.2020 16:41 Vizualizări2376 Autor: Ziarul National
Monica Sandu, medic anesteziolog din România: ​„Am considerat că va fi util să împărtăşesc medicilor din R. Moldova tot ce am învăţat în Italia. R. Moldova reprezintă pentru noi o familie”  MSMPS

AJUTOR // „Ne-au primit cu brațele deschise și s-au bucurat inclusiv pacienții, când au aflat că suntem din România și că am venit în ajutor. Oamenii ne-au mulțumit, a fost chiar un moment emoționant. Și ei cu lacrimi în ochi, și noi cu lacrimi în ochi”

Au împărțit frățește turele de noapte și orele petrecute la căpătâiul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus. Cei 42 de medici, paramedici și asistenți medicali din România, care au activat timp de 15 zile în spitalele din Bălți, Cahul și Chișinău, și-au încheiat cu succes misiunea. Ei spun că sunt gata să revină oricând pentru a fi alături de doctorii moldoveni.

Pentru ajutorul necondiţionat oferit pacienţilor, lucrătorii medicali au primit cuvinte de mulţumire şi diplome de onoare din partea Guvernului și a spitalelor în care au activat.

După trei săptămâni de luptă cu Covid-19 în Italia, medicul anesteziolog Monica Sandu a venit să ajute doctorii moldoveni. Specialista în terapie intensivă a fost repartizată la Spitalul Republican din Bălți. Ea spune că este gata să revină oricând pentru a fi alături de medicii moldoveni.

„Am considerat că va fi util să împărtăşesc medicilor din Republica Moldova tot ce am învăţat în Italia, mai ales că am fost în perioada în care Peninsula era grav afectată de pandemie. Am decis să fac parte din misiunea umanitară pentru că este vorba despre Republica Moldova, care pentru noi reprezintă o familie. Dacă vor mai fi mai organizate astfel de misiuni în situații de urgență, cu siguranță voi reveni. Am avut parte de o colaborare excelentă și pe această cale vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la Bălți. Mi s-au părut extraordinar de primitori și dornici de colaborare. E normal să existe un soi de teamă, dar pe de altă parte, dacă se respectă toate măsurile, riscurile sunt foarte mici ca să te infectezi”, spune Monica Sandu.

Și medicul Dacian Vultur, care activează la Spitalul Județean de Urgență din Arad, a fost alături de pacienți infectați din Republica Moldova. A ştiut de la început cât de mare este riscul pe care şi-l asumă, dar nu a dat înapoi.

„E același virus, aceleași simptome, aceleași categorii de vârstă sunt afectate, nu e ceva specific pentru o anumită țară. Noi, medicii de la urgență, spre exemplu, când suntem acasă și suntem sunați că avem o urgență, nu stăm să ne gândim. Ne îmbrăcăm și plecăm. Așa s-a întâmplat și în acest caz. Nu am stat mult pe gânduri, am acționat imediat după ce am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova”, afirmă medicul.

Medicul Giorgiana Matei, de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, este unul dintre specialiștii de pe elicopterul SMURD care trece frecvent Prutul pentru salvarea de vieţi omeneşti.

„Timp de două săptămâni am activat în secția de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Împreună cu medicii din Republica Moldova am stat de o partea și de cealaltă a pacientului. În aceste clipe trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să fim împreună”, spune Giorgiana Matei, medic specialist la Unitatea Primiri Urgente SMURD, Iaşi.

Iar medicul Olga Mitreanu nu a ezitat nicio clipă să se înscrie voluntar în misiunea destinată combaterii pandemiei, pentru că Republica Moldova ocupă un loc special în inima sa... Pentru că este originară din orașul Glodeni.

„În aceste două săptămâni am lucrat cot la cot cu medicii de la Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail. Cel mai mult m-a impresionat profesionalismul colegilor moldoveni, dar și dorința de luptă a pacienților. Mă bucur că am putut să ajut oamenii din țara în care m-am născut, mai ales în această perioadă complicată pentru întreaga omenire”, ne mărturisește doamna doctor.

Din dorinţa de a alina suferinţa şi a salva cât mai multe vieţi - acesta este motivul pentru care a venit la Chişinău asistentul medical SMURD ARAD, Attila Detari, care a pus umărul în lupta cu pandemia de coronavirus.

„Nu m-am gândit mai mult de două secunde atunci când am fost întrebat dacă vreau să vin în Republica Moldova într-o misiune umanitară. Am întâlnit oameni calzi, am conclucrat foarte bine împreună. Ne-au primit cu brațele deschise și s-au bucurat inclusiv pacienții, când au aflat că suntem din România și că am venit în ajutor. Oamenii ne-au mulțumit, a fost chiar un moment emoționant. Și ei cu lacrimi în ochi, și noi cu lacrimi în ochi”, povestește zâmbind Attila Detari.

Misiunea umanitară a medicilor români în Republica Moldova s-a desfășurat în perioada 30 aprilie – 15 mai 2020.

Text publicat în Buletinul informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md