MONEDE din timpuri străvechi, găsite pe teritoriul statului nostru, expuse la Muzeul Național de Istorie a Moldovei: De la cele bătute de Hoarda de Aur până la talerii-lei emiși de Provinciile Unite, considerați strămoșii leului moldovenesc
Elevii și tinerii din R. Moldova sunt invitați să viziteze o expoziție numismatică inedită, cu genericul „Monede vechi - monede noi”, inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Expoziția, organizată de Banca Națională a Moldovei (BNM) în cadrul activităților Săptămânii Internaționale de Educație Financiară (Global Money Week), desfășurată în perioada 18 - 24 martie curent, prezintă publicului vestigii monetare din timpuri străvechi, găsite pe teritoriul Moldovei de către arheologi sau de către locuitorii ei și care se înscriu în patrimoniul istoric al R. Moldova.
Mai exact, vizitatorii vor putea vedea monede din cupru și argint ale Hoardei de Aur, datate din secolele XIII-XIV, emisiuni de orți, un taler polonez de pe timpul împăratului Sigismund al III-lea Wasa (1586-1632) și monede bătute în secolele XVI-XVII de Imperiul Romano-German, Provinciile Unite și Spania.
Între valorile arheologice ce pot fi văzute în cadrul expoziției se mai numără taleri ai statelor germane, dar și taleri-lei emiși de Provinciile Unite, considerați de istoriografia numismatică strămoșii leului moldovenesc.
Potrivit BNM, pentru tineri vor fi organizate diverse ateliere de lucru pe teme financiare în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în cadrul Campaniei naționale „Educație financiară pentru toți”, desfășurată în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și cu sprijinul proiectului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”.
De exemplu, azi, de la ora 15.30, la muzeu va avea loc atelierul de educație financiară „Ce este inflația”, care se va desfășura în format de joc interactiv sub ghidajul guvernatorului BNM, Anca Dragu.
De asemenea, tinerii sunt așteptați să viziteze pe parcursul săptămânii și sala de expoziții a BNM.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”