De ce INVESTITORII străini evită să vină în R. Moldova, deși au oportunitatea „să rămână cu mulți bani în buzunar și timp”. Guvernatoarea BNM, despre principalele CONDIȚII pentru a atrage investiții
R. Moldova nu va putea atrage investitori străini mari, atât timp cât inflația va fi foarte mare, iar instituțiile slabe, este de părere guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
Pentru a atrage investitori, instituțiile statului trebuie să demonstreze că știu ce fac. „Cum atragem investitori în R. Moldova? În primul rând este vorba de încredere. Trebuie să arătăm că știm ce facem. Încredere, dialog, deschidere. Apoi e vorba de stabilitatea prețurilor. Nu poți să spui unui investitor să vină la tine în țară, în condițiile în care te duci cu inflația la 20 - 30 - 50%. Avem nevoie de un cadru macroeconomic stabil și instituții puternice, serioase. Investitorii nu-și doresc instituții slabe și manipulabile”, a declarat marți-seară Anca Dragu, în cadru unei emisiuni de la TVR Moldova.
R. Moldova are un grad de digitalizare foarte ridicat, iar acest lucru contează foarte mult pentru atragerea investitorilor. Totuși, acest lucru nu e suficient, spune guvernatoarea BNM.
„O surpriză plăcută pe care o vedem în R. Moldova este o digitalizare la un nivel foarte ridicat pentru orice țară din UE. Eu nu semnez nimic la BNM pe hârtie. Totul e digital și așa se face circuitul documentelor. Acest lucru se întâmplă și în alte instituții. Instituțiile digitalizate, serviciile simple digitale de calitate sunt foarte importante pentru investitori. În general, ele scad povara administrativă. Asta înseamnă că investitorul rămâne cu mulți bani în buzunar și cu mult timp. Nu mai stă pe drumuri, nu mai trebuie să angajeze o grămadă de oameni, care să-l ajute pe partea administrativă. Deci, instituții puternice, cadru macro echilibrat și serviciile publice de calitate sunt atuuri foarte importante pentru atragerea investitorilor. Da, avem nevoie de mai mulți investitori, deoarece este loc pentru creșterea investițiilor străine în domenii de interes precum IT, energie și servicii, în general. Să ne uităm la investițiile în zonele exportabile, pentru că partea de balanță de plăți avem de lucru. Avem un minus care trebuie transformat în plus”, a adăugat Anca Dragu.
Guvernatoarea BNM a enumerat factorii care au contribuit la reducerea inflației, care la finele anului 2022 era de peste 30 la sută.
„Un ajutor semnificativ a venit din partea UE, inclusiv și din partea României prin aceste procese de interconectare a sistemului de transport al energiei electrice, gazoductul, depozitul de gaze din România. Apoi, programele guvernamentale de sprijinire a populației pentru plata facturilor, dar și diminuarea prețurilor internaționale la mărfuri. Acestea au fost condițiile prin care a fost redusă inflația în R. Moldova. Să avem o reducere politică a ratei monetare, ratei de bază de la 4,75 la 4,25%, asta înseamnă că orice credit devine mai ieftin”, a adăugat Dragu.
Amintim că cea mai mare inflație, de 34,6%, a fost înregistrată în luna octombrie 2022, după care s-a înregistrat un trend descendent. Inflația pentru tot anul 2024 va fi în jur de 5%, susține BNM.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România