MOMENT istoric de COTITURĂ la Paris
Șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a prezentat astăzi proiectul unui acord ,,istoric" privind limitarea încălzirii globale la mai puțin de 2 grade Celsius prin raport la epoca preindustrială, acord menit să transforme fundamental, în următoarele câteva decenii, economia nesustenabilă bazată pe consumul combustibililor fosili din prezent și să limiteze schimbările climatice, conform Reuters, citat de agerpres.ro.
La sfârșitul celui mai călduros an din istoria observațiilor meteorologice și după patru ani de negocieri de multe ori sterile care au adus în opoziție interesele țărilor bogate față de cele ale țărilor în curs de dezvoltare și statele insulare aflate în prima linie a pericolului reprezentat de creșterea nivelului oceanului planetar față de tigrii economici ai planetei, Laurent Fabius le-a solicitat reprezentanților de la Paris ai celor 195 de state participante la Conferința privind schimbările climatice (COP21) să susțină acest acord.
,,Responsabilitatea pe care o avem în fața istoriei este uriașă", a declarat înaltul oficial francez în fața adunării reprezentanților celor 195 de state, printre care s-a aflat și președintele Franței, Francois Hollande, dar și secretarul de stat al SUA, John Kerry.
Negociatorii, cu tot cu eventualele obiecții pe care ar putea să le ridice în ultima clipă, se reîntâlnesc în cursul după-amiezii pentru a aproba acest acord, un document care trebuie să devină fundamentul eforturilor globale pentru a stoparea încălzirii globale cu efectele ei dezastruoase.
Șeful diplomației franceze a caracterizat acest proiect de acord drept ,,ambițios și echilibrat", subliniind că va reprezenta ,,un moment istoric de cotitură" pentru întreaga planetă.
În cadrul discuţiilor, negociatorii au părut că au ajuns la compromisul de care era nevoie, iar Laurent Fabius a prezentat punctele esențiale ale acordului: un obiectiv mai ambițios de limitare a creșterii temperaturii medii globale la mai puțin de 2 grade Celsius; un fond de o sută de miliarde de dolari pentru finanțarea statelor în curs de dezvoltare dincolo de anul 2020 și un ciclu de cinci ani pentru verificarea respectării angajamentelor naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Semnarea acestui acord ar avea valoare de simbol și ar fi un semnal puternic pentru cetățenii planetei dar și pentru investitori — ar fi pentru prima oară în mai bine de două decenii când atât statele bogate cât și cele în curs de dezvoltare se pun de acord cu privire la o viziune comună pentru limitarea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră și pornesc pe un drum care să pună capăt celor două secole de dominație a imperativului economic al combustibililor fosili.
Chiar dacă unele organizații ecologiste ar putea considera acest acord prea permisiv, sau dacă, dimpotrivă, republicanii americani l-ar vedea prea constrângător, majoritatea celor aproximativ 40 de mii de oficiali și ecologiști care au participat la summit-ul organizat la marginea Parisului sunt de acord că este un moment de cotitură.
La șase ani după eșecul summitului de la Copenhaga, conferința de la Paris pare să fi reușit să reconstruiască o mare parte din încrederea atunci pierdută, încredere de care este nevoie pentru a susține un astfel de efort global concertat în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md