Moldovenii vor avea acces la comunicații electronice de calitate și tarife de roaming ca în UE: Lege nouă adoptată de Parlament


Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de servicii de comunicații electronice de înaltă calitate, la prețuri accesibile, potrivit unui proiect de lege aprobat în lecturâ finală de Parlament.
Documentul prevede implementarea în legislația națională a 12 acte și regulamente europene. Noile prevederi vor transforma domeniul comunicațiilor electronice, elementul esențial fiind includerea Republicii Moldova în regiunea Uniunii Europene cu regimul „roam like at home”.
Astfel, moldovenii vor achita tarife de roaming similare celor din țară. Vizitatorii străini se vor bucura de aceleași beneficii când sunt în țara noastră.
Totodată, documentul include măsuri destinate protecției consumatorilor. Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va pune la dispoziția cetățenilor fișe comparative ale ofertelor furnizorilor de servicii electronice. Astfel, consumatorii vor putea alege ofertele cele mai avantajoase. Furnizorii vor avea obligația de a prezenta detalii ale ofertei într-o fișă de sinteză atașată contractului.
Alte aspecte ale documentului se concentrează pe accesibilitatea serviciilor electronice. Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 va introduce un serviciu de comunicații totale, accesibil pentru toți, inclusiv persoanele cu deficiențe de auz sau vorbire. În plus, serviciul 112 va avea capacitatea de a utiliza geolocația, facilitând rapid identificarea locației celor care solicită ajutor de urgență.
Parlamentul a mai adoptat prevederi privind calitatea superioară a serviciilor de comunicații electronice. Proiectul facilitează transferul la alți furnizori cu păstrarea numărului de telefon, fără tarife suplimentare pentru serviciul de portabilitate și returnarea creditului plătit în avans, dar neutilizat.
Documentul susține de asemenea extinderea conectivității și încurajează investiții noi în rețelele de mare capacitate, garantând competiție benefică pentru consumatori. Furnizorii vor putea obține licențe de spectru radio pentru banda largă pentru cel puțin 20 de ani, în special pentru rețelele 5G. De asemenea, vor putea forma parteneriate pentru a dezvolta infrastructura de comunicații de înaltă calitate.
În prezent, în Republica Moldova, 343 de entități sunt autorizate să furnizeze rețele și servicii electronice.
Documentul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2026, exceptând capitolul privind drepturile utilizatorilor finali, ce va intra în vigoare 24 de luni după publicarea în Monitorul Oficial.







































































