Moldovean, școlit la Academia Forțelor Aeriene din SUA
STUDII // Anton Cebanu este unul dintre cei trei moldoveni care fac militărie peste Ocean
Are doi ani de când învață tehnicile americane de luptă, pilotează avioane, zboară cu parașuta, merge în misiuni de recunoaștere prin pădurile statului Colorado și își face un „caracter de fier” tipic unui ofițer.
Spune că a primit șansa vieții sale de a studia la o instituție străină de elită și este gata să înfrunte toate greutățile doar ca să-și vadă visul împlinit. Îi lipsește un lucru banal – somnul, de care nu mai are parte de când este student al Academiei Forțelor Aeriene din SUA, dar nu regretă alegerea făcută. Anton Cebanu va merge pe urmele tatălui său, care este militar.
În 2013, Anton a aplicat dosarul pentru un program de burse oferit de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Pentru trei locuri de studii destinate moldovenilor au optat 25 de tineri, cinci fiind selectați pentru testul final.
Surpriza
„După ce am susținut ultimul examen, m-au anunțat de la ambasadă că nu sunt printre cei aleși, dar rămân pe lista de rezervă, în cazul în care un alt candidat se va răzgândi. Eram foarte sceptic. Îmi făceam deja alte planuri, dar surpriza s-a produs. Un băiat din cei selectați a renunțat pe ultima sută de metri și eu i-am ocupat locul”, își amintește Anton Cebanu de norocul care l-a urmărit acum doi ani.
A ajuns să învețe absolut gratuit la Academia Forțelor Aeriene din SUA, acolo unde pregătirea unui student, timp de patru ani, costă 400 de mii de dolari.
Testul de rezistență
Au urmat șase săptămâni de chin departe de casă. Regim de cazarmă, trezire de la ora 4.00, antrenamente fizice care păreau peste puterile unui om normal, dar a depășit momentul.
„Acela a fost testul de rezistență. Peste 70 de cadeți au cedat chiar în primele săptămâni, dar eu nu aveam dreptul moral să o fac”, povestește Anton.
Când au început orele academice, situația s-a schimbat radical. Moldoveanul s-a înscris la două facultăți – Economie și Management, pentru că ofițerii americani nu fac doar militărie.
„În cadrul Academiei sunt multe specialități, începând de la inginerie și până la programator IT. Studiile se împart în trei module. Circa 60% sunt ore academice ce țin de profesie, 25% țin de domeniul militar și 15 la sută – pregătire fizică. Fiecare student are programul lui. Nu facem cursurile în grup”, descrie Anton modelul american de studii.
Prima experiență cu parașuta
Fiecare zi în cadrul Academiei Militare din SUA începe, la fel, cu trezirea studenților la ora 6.30 și verificarea uniformelor și aspectului fizic al cadeților.
Într-o oră, tinerii sunt prezenți în sălile de curs, iar la 11.35 toți se aliniază în curtea instituției în formație pentru a mărșălui spre cantină. Câteva ore pe zi sunt destinate antrenamentului militar.
„Uneori sunt trageri la poligon, alteori mergem în pădure pentru exerciții de orientare în spațiu. Primim hărți cu diferite coordonate unde trebuie să ajungem și organizăm diverse competiții”, exemplifică Anton.
În zile speciale sunt săriturile cu parașuta. Prima experiență a fost „strașnică” pentru militarul nostru. „Făcusem mai multe antrenamente la sol și îmi părea totul foarte ușor. Mie îmi place adrenalina și abia așteptam să sar cu parașuta. Eram în elicopter șase persoane. Eu trebuia să fiu primul. La academia noastră cred că este unicul loc din lume unde prima dată sari fără instructor. S-a deschis ușa și pilotul îmi făcea semn să mă arunc în gol, iar eu mă țineam de bară și nu mă încumetam să sar. Am făcut-o. Repetam întruna: numai să nu mor! Ca un robot, cu ochii închiși, am tras de inel și am deschis parașuta. Nici nu am realizat când am ajuns la sol”, povestește parcă și acum speriat Anton Cebanu.
Au urmat de atunci zeci de sărituri, iar emoțiile sunt cu fiecare dată tot mai puține. În prezent, tânărul acumulează și orele necesare de zbor pentru a-și lua licența de pilot.
Stagiu de practică în Hong Kong
În cei doi ani petrecuți la Academia Forțelor Aeriene din SUA, Anton Cebanu a pus mare preț pe învățătură, deoarece vrea să devină și un bun economist.
Moldoveanul are o medie de studii de 3,6 din 4 puncte maximale care se acordă în sistemul american de notare. Pentru că este printre primii după rezultatele academice, Anton ar putea să beneficieze la vară de un stagiu de practică într-o companie renumită din Washington sau Hong Kong.
„Sunt proiecte pe care academia le desfășoară în colaborare cu diferite companii. Studenții aplică dosarele și, dacă sunt selectați, merg pentru opt săptămâni să muncească în aceste firme”, a precizat tânărul.
Pentru restul vacanței de vară, Anton își planifică să călătorească, iar aventurile și le asigură din bursa de 900 de dolari pe care o primește lunar la academie.
Obligat să revină în Moldova
După finalizarea studiilor, Anton Cebanu va fi nevoit să revină în R. Moldova, să muncească cinci ani în cadrul Armatei Naționale, așa cum prevede contractul semnat în 2013.
„Nu știu dacă voi rămâne ulterior. Aș vrea să schimb ceva în sistemul nostru militar. Totul depinde de ce voi reuși să fac. Mie nu-mi place să stau pe loc. Dacă văd că nu sunt rezultate – renunț”, spune tânărul.
Întrebat dacă le recomandă altor moldoveni să-și depună dosarele pentru bursele oferite de Guvernul SUA, Anton punctează că „merită 110%”.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski