Redactor-șef la Riga
Studii // După ce a absolvit Liceul Academiei de Științe a Moldovei din Chișinău, a fost admisă la o universitate din Letonia unde învață economie și finanțe
A visat la studii în străinătate, a crezut și a reușit. Încă pe atunci când învăța la Liceul Academiei de Științe a Moldovei din Chișinău, Violeta Țoncu, originară din comuna Lăpușna, raionul Hâncești, a optat pentru continuarea studiilor la Stockholm School of Economics din Riga, Letonia.
Complicat, dar interesant
Acum, tânăra de 20 de ani a terminat primul an de studii anume la această universitate, unde învață economia și finanțele și despre care are numai cuvinte de laudă.
Potrivit Violetei, sistemul de învățământ din Letonia este „foarte diferit” de cel din R. Moldova.
„La SSE Riga, mediul e foarte competitiv, e complicat să ajungi la universitate, dar e și mai complicat să te menții. Ei pun mult accent pe lucrul în grup, studii de caz, proiecte în care poți să aplici teoria. De asemenea, sunt foarte multe activități extrașcolare în care poți să te manifești și să obții experiență. Avem profesori din Danemarca, America, Anglia, Letonia, Suedia și din alte multe țări, iar limba de predare este engleza. Din acest punct de vedere, mi-a fost foarte ușor”, zice ea.
Timpul printre „oameni diferiți”
Violeta este o studentă care are încredere în forțele proprii datorită experiențelor prin care a trecut, una dintre cele mai puternice fiind anul petrecut în SUA (2012-2013) ca student de schimb la Waupun High School.
„Acolo m-am implicat în activități de voluntariat, diverse călătorii și, pur și simplu, am petrecut timpul cu oameni total diferiți de cei din R. Moldova”, afirmă Violeta.
Tânăra recunoaște că, pe lângă studii, găsește timp și pentru alte activități, una dintre ele fiind și implicarea activă în cadrul revistei universitare „The Insider”, echipa acesteia fiind formată din cinci editori și un designer grafic. Aici, Violeta îndeplinește funcția de redactor-șef. Ea are responsabilitatea de a monitoriza editorii, a planifica împreună cu echipa conținutul fiecărei ediții etc.
Și matematică, și poezie
„Suntem foarte deschiși și prietenoși. Nu există pretenția că eu sunt șeful. Ne considerăm toți la același nivel. Scriem articole, intervievăm oameni deștepți. Este o activitate prin intermediul căreia înveți multe lucruri, în primul rând, să lucrezi în echipă, să comunici eficient cu membrii, după care vin experiențele interviurilor care te motivează să continui ceea ce faci”, își descrie ea activitatea.
Violeta Țoncu mai spune că, pe lângă economie și finanțe, creativitatea ocupă un loc aparte în viața ei. „Matematica și poezia nu sunt prea departe una de alta”, zice ea.
Tânăra mărturisește că i-a fost foarte ușor să se integreze la universitatea de la Riga, iar „sfetnic bun” i-a fost lumea deschisă și optimistă din jur care, pe lângă faptul că este concentrată pe studii, își găsește timp și pentru socializare.
„Nu prea mă văd în Moldova”
„Anturajul este unul perfect cu frumusețea lui. Parcurile din Riga sunt pline cu flori. Riga este foarte frumoasă, orașul vechi e absolut minunat”, afirmă cu entuziasm basarabeanca.
Întrebată dacă după finalizarea studiilor se întoarce acasă, Violeta se declară indecisă. „Nu prea mă văd în R. Moldova. Încă nu știu, aș vrea să schimb ceva în țărișoara noastră, dar, pe de altă parte, aș dori să călătoresc mult. Este uimitor să explorezi lumea, este o experiență „eye opening”, cum ar spune americanii. În primul rând, te descoperi pe tine, după care - lumea din jur și înțelegi mai bine cum funcționează”, încheie tânăra studentă.
Irina Dragan, stagiară
De ce pleacă tinerii din R. Moldova
Mulți tineri din R. Moldova își doresc să plece la studii peste hotare încă din ultimii ani de liceu. Majoritatea dintre ei consideră că acolo au mai multe șanse să se afirme, vor fi mai apreciați și puțini sunt cei care își lasă o portiță deschisă de a mai reveni la baștină ca să implementeze acasă cunoștințele acumulate în universități prestigioase din străinătate.
Corina Jechiu: „Îmi văd viitorul în Marea Britanie”
„Îmi fac studiile în Marea Britanie, la Londra, la Universitatea Ilster, Facultatea Business și Contabilitate. Încă din liceu am luat decizia de a-mi continua studiile peste hotare, astfel am descoperit că Londra oferă studenților foarte multe oportunități pentru a-și dezvolta capacitățile, este un oraș în care oricine poate să-și realizeze scopurile. Sistemul de învățământ de aici este diferit și se bazează, în mare parte, pe practică, lucru în echipă, proiecte. M-am încadrat foarte bine în domeniul în care studiez și îmi văd viitorul cu siguranță aici, mai ales că am alături întreaga mea familie care mă susține. Aceasta însă nu mă împiedică să revin în țara mea natală, totuși dorul și amintirile sunt lucrurile care mă leagă de R. Moldova”.
Sergiu Zagornean: „Nu eu mi-am pierdut țara, țara m-a pierdut pe mine”
„Am părăsit R. Moldova, deoarece încă de mic am visat să ajung acolo unde sunt și poate chiar mult mai departe, am planuri și idei naționale, care însă se numără în lire sterline. Îmi văd viitorul în Republica Moldova, dar nu astăzi, nici mâine și nici în viitorul apropiat, cred că nimeni nu vrea să trăiască într-o țară care merge încet și stabil în jos.
Îmi este dor de casă, de oameni, de pomul din fața casei, de tot ce am lăsat în spate pentru a fi astăzi aici. Sincer să fiu, m-aș întoarce și mă întorc de fiecare dată cu drag în R. Moldova, doar că toată plăcerea aceasta se surpă atunci când balanța contului tău indică o valoare ce nu prea bucură ochiul și îmi permite să conștientizez că nu eu mi-am pierdut țara, țara m-a pierdut pe mine”.
Cristina Bortă: „Nu m-aș întoarce în R. Moldova”
„M-a determinat să plec din R. Moldova economia instabilă a țării, de asemenea lipsa unor locuri de muncă pentru tineri și a salariilor decente care să permită cel puțin un mod de viață bun. Nu m-aș întoarce în R. Moldova, deoarece nu văd o modalitate de a mă dezvolta acolo. Desigur că mă mai leagă unele lucruri de țara mea natală, cel mai important fiind familia care încă este acolo”.
Sondaj de Anastasia Bortă
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări