Profesorul Moldovan de la New York
ÎMPLINIRE // După ce și-a construit o carieră în SUA, un om de știință american, originar din R. Moldova, visează să le poată împărtăși la cât mai mulți studenți moldoveni din cunoștințele sale
Este lector la o prestigioasă universitate din New York, unde instruiește viitori experți sociali, o profesie de prestigiu în SUA, dar care lipsește în R. Moldova. Este vorba despre Vadim Moldovan, un evreu din R. Moldova care a emigrat în SUA în urmă cu aproape 40 de ani, dar nu a uitat de patrie și de câțiva ani pregătește experți sociali la o universitate privată din Chișinău. Își petrece ultimii ani între Statuia Libertății și monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Acolo, se simte confortabil, spune el, dar la Criuleni, unde și-a cumpărat de curând o vilă, se simte cu adevărat fericit.
Moldoveanul cu nume predestinat
Când avea 18 ani, a emigrat împreună cu familia în SUA. De atunci au trecut aproape 40 de ani, dar Vadim Moldovan se simte și astăzi mai mult moldovean decât american.
„Cum să vă spun? Sunt de naționalitate evreu. M-am născut în timpul URSS, în Ucraina. Până la 18 ani am trăit în Moldova. Astăzi, sunt cetățean al SUA. Dar, în suflet, mă consider mai degrabă moldovean. De altfel, am și un nume predestinat”, face haz profesorul Vadim Moldovan.
Totuși, lectorul american a simțit asta abia după mai mulți ani trăiți printre americani.
„Unii specialiști spun că, pentru a-ți lua viața de la capăt și a începe să trăiești altfel, e nevoie să schimbi contextul social. Eu însă pot afirma din propria experiență că o adaptare totală nu există. Cultura, limba rămân în mentalitatea noastră”, observă profesorul.
Contra curentului
Toate acestea însă nu l-au împiedicat să se ambiționeze și să-și construiască o carieră de invidiat în patria democrației.
„Când am ajuns în State, toți prietenii și cunoscuții mei care au emigrat în acea perioadă împreună cu mine au mers să învețe în domeniul IT, unul foarte promițător chiar pe atunci. Eu însă am înțeles că nu e de mine și am mers să învăț de expert social, o profesie interesantă. Este altceva decât asistența socială din R. Moldova. Un expert social se ocupă de promovarea unor politici, de lobby pentru proiecte de legi care ar veni să simplifice viața unor categorii sociale de persoane. Expertul social nu se ocupă de soluționarea unor probleme individuale ale unor cetățeni individuali, ci de soluționarea unor probleme globale”, ne explică Vadim Moldovan domeniul în care se poate considera astăzi un as, mai ales după ce și-a luat, în 2003, titlul de doctor habilitat în „social work” (expert social), iar astăzi este director de program în acest domeniu la City University New York și membru al Centrului Internațional de promovare a expertului social în țările cu o economie în tranziție.
A importat noua profesie în R. Moldova
În cadrul unui proiect al acestui Centru, Vadim Moldovan a ajuns, în urmă cu câțiva ani, să predea, alături de mai mulți colegi americani, studenților de la o universitate din Chișinău noua profesie.
„Una dintre primele mele studente a fost Valentina Buliga, fosta ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Sper să ne ajute acum să promovăm pachetul de legi necesar pentru legalizarea acestei profesii. R. Moldova are nevoie foarte mare de experți sociali, mai ales dacă ținem cont de faptul că cetățenii moldoveni nu au avut parte de o perioadă de adaptare de la socialism la capitalism. Nouă capitalismul ne-a căzut în cap, iar expertul social ar trebui să protejeze oamenii simpli de legile dure ale capitalismului”, afirmă profesorul universitar care are deja o promoție de absolvenți ai cursurilor de master în „social work” în R. Moldova și speră că noua profesie va putea fi practicată deja peste cinci ani și la noi.
Americanii fascinați de Chișinău
Studenții moldoveni au avut ocazia să studieze de rând cu studenți din SUA, avându-i în calitate de lectori pe mai mulți profesori americani.
„Studenții și profesorii din SUA vin cu plăcere la noi. Ei sunt fascinați de simplitatea vieții din R. Moldova. Toți ei au observat că e mult mai simplu de trăit în R. Moldova. Unii apreciază șarmul interbelic european care a mai rămas la noi, alții sunt atrași de elementele sovietice și imperiale care mai pot fi găsite la Chișinău. Faptul că orașul Chișinău nu este un loc turistic are de asemenea avantaje. Aici nimeni nu încearcă să îți vândă ceva cu orice preț, există o decență”, ne descrie Vadim Moldovan impresiile colegilor americani ajunși pe meleagurile moldave.
În Moldova e mai ușor să te realizezi
Emoțiile trăite de el la prima revedere a Chișinăului, după mai bine de 20 de ani de la plecare, au fost însă mai neplăcute.
„Îmi amintesc că am decis să revin în R. Moldova în 2000. Îmi tremurau genunchii când am aterizat la Chișinău. Este o vorbă că într-o apă nu poți intra de două ori. Îmi erau frică parcă de ceea ce urma să văd. Într-un fel, temerile au fost justificate. Am găsit un Chișinău mult mai trist, deprimat. Era tocmai perioada de criză de aici. Oamenii erau deznădăjduiți, dar pentru mine a fost un prilej de a restabili vechea legătură. Eu am simțit duhul Chișinăului și, de atunci, revin în fiecare an”, își amintește el.
De curând, Vadim Moldovan și-a cumpărat și o casă la Criuleni.
„Știu că nu veți fi de acord cu mine, dar să știți că în R. Moldova este mult mai ușor să te realizezi decât în SUA. Ceea ce în SUA îți poate lua ani pentru a reuși, la noi poate dura luni. Eu mi-am făcut doctoratul timp de opt ani, dar în R. Moldova îl poți obține mult mai rapid”, mai spune profesorul.
„Trăiesc ca un moldovean”
Dincolo de știință, Vadim Moldovan este pasionat de muzică și film. Profesorul și-a creat, în urmă cu trei ani, un band cu care a înregistrat deja câteva albume și a susținut mai multe concerte în SUA, dar și în R. Moldova.
Tot trei ani în urmă, un scenariu scris de Vadim Moldovan și un coleg de-al său a devenit subiectul unui film cunoscut turnat în Marea Britanie. Acum, bărbatul lucrează la un nou scenariu.
„Trăiesc ca un moldovean, cu trei meserii diferite. Nu aș putea spune ce mă pasionează mai mult”, afirmă el.
Întrebat dacă ia în calcul posibilitatea de a reveni cu totul în R. Moldova, Vadim Moldovan zâmbește: „Am auzit pe cineva spunând că secretul fericirii este să mori acolo unde te-ai născut…”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”