21:46:59 29.12.2024
Stiri

O polițistă din SUA, originară din raionul Cantemir: „Aici, legea e mai presus decât orice”

Moldovenii în lume 05.02.2018 08:30 Vizualizări29426 Autor: Ziarul National
O polițistă din SUA, originară din raionul Cantemir: „Aici, legea e mai presus decât orice”

Mirabela Pungă este o tânără din R. Moldova care are grijă de siguranța americanilor din Dakota de Nord

Loteria „Green Card” i-a oferit șansa de a începe o viață nouă la o distanță de peste 8 000 de kilometri depărtare de R. Moldova. Mirabela Pungă, o tânără din Cantemir, a reușit să rupă stereotipurile și deja de patru ani poartă cu mândrie uniforma de polițistă, având grijă de aplicarea legilor și de siguranța americanilor din Dakota de Nord.

Salariul mic și corupția din R. Moldova au determinat-o să plece

Acum câțiva ani, Mirabela era una dintre persoanele care își vedea viitorul anume în R. Moldova. Și-a făcut studiile la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative de la Universitatea de Stat din Moldova, iar după absolvire a activat ca funcționar public și ca manager de resurse umane într-o companie de vinificație.

Salariul prea mic și corupția adânc implantată aici au determinat-o să caute o metodă de evadare. În anul 2012, norocul a fost de partea familiei ei, care a obținut dreptul de ședere permanentă în America, țara tuturor posibilităților.

„M-a motivat să plec din Moldova sărăcia și corupția cu care mă loveam la fiecare pas. Regret că țara mea nu a putut să îmi ofere nimic ca să vreau să rămân acolo și să nu fiu nevoită să plec. Prima perioadă departe de casă a fost una dificilă, am fost nevoiți să ne adaptăm la niște norme și standarde noi de viață. Americanii au fost primitori cu noi. În general, americanii sunt foarte deschiși și binevoitori cu străinii. Sunt veșnic cu zâmbetul pe față și pot să te salute și să te întrebe cum îți merg treburile, chiar dacă nu te cunosc. Au o părere bună despre noi, ca fiind niște oameni muncitori, frumoși la suflet și la chip și nu în ultimul rând inteligenți și curajoși”, zice tânăra stabilită de cinci ani în SUA.

Studentă la Academia Americană de Poliție

Visa să fie polițistă încă din copilărie, dar din lipsă de bani nu a putut să își facă studiile la o facultate de profil acasă. În Statele Unite ale Americii a avut șansa să înceapă totul de la capăt și să își realizeze dorințele care păreau irealizabile în țara sa de baștină. Prin multă muncă și perseverență, tânăra moldoveancă a ajuns să studieze la Academia Americană de Poliție și să obțină postul de muncă mult râvnit, devenind parte a sistemului judiciar american.

„America este într-adevăr țara tuturor posibilităților pentru cei curajoși și ambițioși. Având actele în regulă, am avut posibilitatea să îmi găsesc un post de muncă destul de repede. Chiar dacă nu am avut de la început jobul visurilor mele, lucrând prima perioadă în calitate de casieră într-o benzinărie, nu mi-am pierdut speranța. După serviciu, studiam în detalii posibilitățile de a-mi găsi un post de muncă în sistemul judiciar. Astfel, am devenit studentă a Academiei Americane de Poliție. În scurt timp, mi-am găsit un job la o judecătorie locală și, în paralel, am început să activez ca polițistă în rezervă. Am fost o norocoasă să dau peste oameni care au crezut în mine și mi-au dat o șansă. Pe lângă domeniul juridic, mai activez și prin cumul la Spitalul de urgență, la fel un domeniu din care zilnic am posibilitatea să învăț ceva nou”, povestește ea.

Polițiștii, respectați în America

Femeile polițiste sunt la fel de numeroase ca și bărbații în sistemul judiciar din America. Nu există niciun fel de discriminare de gen sau capacități când este vorba de exercitarea funcțiilor. Polițiștii își îndeplinesc profesia în siguranță, sunt bine echipați și respectați de oamenii de aici.

„Îmi place profesia de polițistă din două motive. În primul rând, pentru că trebuie să avem o pregătire fizică bună pe care e necesar să o menținem, iar în al doilea rând, pentru că angajații poliției beneficiază de instruire continuă în acest domeniu. În SUA sunt peste 55 000 de femei polițiste. Discriminarea de gen este un fenomen inacceptabil aici, nu doar în domeniul judiciar, dar și în oricare alt domeniu de activitate, iar dacă apare este pedepsit prin lege. Femeile și bărbații primesc același tip de instruire fără a exista vreo diferență de sex. Referitor la securitate, angajații poliției au marele avantaj de a beneficia de cele mai noi echipamente pentru a-și proteja viața proprie, dar și a celor care se află în pericol. Aici, polițiștii sunt reprezentanți direcți ai justiției și au rolul atât de a pune în aplicare legile, cât și de a proteja și ajuta oamenii”, mărturisește omul legii din SUA, cu origini în R. Moldova.

R. Moldova i-ar prinde bine un sistem judiciar american

Mirabela admiră organizarea sistemului judiciar din America și ne-a spus că i-ar prinde bine și Republicii Moldova astfel de reforme.

„Aceste sistem este unul foarte complex aici, din care am putea și noi să preluăm multe lucruri. Primul ar fi faptul că legea este mai presus decât orice, iar toți cei care au încălcat-o trebuie să răspundă în concordanță cu gravitatea faptei. Un alt lucru care ne-ar prinde bine ar fi accesul egal al tuturor păturilor sociale la justiție. Tot aici putem să vorbim și de limbajul în care sunt întocmite actele juridice în America – accesibile și pe înțelesul tuturor, ceea ce nu pot spune despre republica noastră, unde în cele mai dese cazuri hotărârile judecătorești sunt scrise pe zeci de pagini cu niște termeni atât de dificili, pe care oamenii care nu au nicio tangență cu domeniul justiției nu au de unde să îi cunoască”, compară Mirabela.

Despre unele legi din America se vorbește că ar fi prea drastice, iar basarabeanca este de părere că anume acest fapt i-a făcut pe americani să nu le încalce.

„În America, legile sunt respectate în totalitate și uneori riști să plătești o amendă sau să ajungi după gratii pentru unele fapte ce par neînsemnate. Cunosc un caz recent, când o colegă de a mea de cameră a luat fără permisiune de pe un raft un pachet de biscuiți care nu îi aparținea și polițistul a fost nevoit să întocmească un raport și să trimită cazul în instanța de judecată, ca judecătorul să ia o hotărâre privitor la pedeapsă. Aici, aproape orice încălcare, oricât de mică ar fi, poate fi raportată și trimisă în judecată”, zice tânăra polițistă.

Încă speră să revină acasă

Chiar dacă are în SUA postul de muncă la care a visat, Mirabela se mai gândește la locul de unde a pornit în lume. Încă mai speră că lucrurile se vor schimba spre bine în R. Moldova și ar fi gata să revină acasă pentru a implementa tot ce a învățat în domeniul judiciar, dar și cel administrativ din SUA.

„Aș vrea să revin acasă doar dacă ar dispărea corupția și birocrația. Aș fi cu adevărat fericită ca și în republica noastră legile să fie respectate de toți în aceeași măsură, indiferent de poziția socială sau domeniul de activitate. Polițiștii să dispună de echipamentul necesar pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu, să beneficieze de instruiri și să fie bine remunerați pentru munca depusă, ca să nu fie nevoiți să ia mită. Suntem un popor minunat, dar avem puțin de lucrat la capitolul administrare a republicii, din cauza căruia se întâmplă tot ceea ce avem pe moment acolo”, regretă Mirabela Pungă.

Text de Cristina Arhip

Stiri relevante
Top stiri
29.12.2024 10:05 493 Cine visează la revoluție?

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md