02:10:00 22.01.2025
Stiri

Tânăra din R. Moldova care moderează seminare în toată Europa

Moldovenii în lume 04.09.2015 09:20 Vizualizări3604 Autor: Stela Mihailovici
Tânăra din R. Moldova care moderează seminare în toată Europa

Implicare civică // Sute de tineri europeni au fost instruiți în cadrul unor traininguri de o tânără din R.Moldova care promovează educația non-formală și modul de viață sănătos

A fost printre cei care au format Coaliția Europeană de Tineret pentru Mediu și Sănătate, a fondat la Cluj Societatea pentru Consum Responsabil și s-a implicat activ în viața civică.

În cinci ani, a reușit să scrie zeci de proiecte internaționale pentru educarea tinerilor și a devenit un trainer apreciat și invitat la seminare în întreaga Europă. Natalia Ciobanu recunoaște că nu are altă bucurie decât să-și vadă rezultatele muncii și să știe că tinerii prezenți la seminare vor merge în țările lor de baștină cu altă mentalitate, cu dorința de a schimba societatea și a trăi în armonie cu natura.

Pe 21 septembrie, platformele naționale ale Coaliției Europene de Tineret pentru Mediu și Sănătate (CETMS) din patru state și-au dat prima întâlnire în orașul Bonn din Germania pentru a-și prezenta rezultatele și a pune la punct agenda pentru viitoarele proiecte. Reprezentanții R. Moldova urmează să dezbată împreună cu tineri din România, Ucraina și Serbia probleme legate de schimbările climatice, apă și sanitație și să propună soluții pentru promovarea unei vieți active în rândul copiilor și tinerilor.

A unit tineri din 24 de țări

Natalia Ciobanu este mândră că s-a reușit organizarea unei prime întâlniri a platformelor naționale a CETMS. Ea a fost printre fondatorii acestei Coaliții de tineret care s-a format în 2012 și din care fac parte actualmente 24 de țări.

Tânăra este membră a Consiliului Consultativ al organizației și are întotdeauna un cuvânt de spus, mai ales atunci când vine vorba de probleme de mediu. „Noi, membrii consiliilor, organizăm des ședințe prin skype, unde punem la punct chestiuni organizatorice. Când dezbatem tot felul de proiecte, ne întâlnim la sediul Organizației Mondiale a Sănătății din Bonn. Pe 21 septembrie, urmează să prezentăm un studiu pe care l-am făcut în școlile din R. Moldova, care vizează igiena”, precizează Natalia.

Doctorat la Istanbul

Tânără este aproape de acest domeniu, deoarece a făcut la Cluj studii de licență și masterat la o facultate de Mediu, a urmat doctoratul la Universitatea Bogazici din Istanbul și acum își face lucrarea de cercetare, studiind schimbările climatice, impactul asupra mediului și modalitățile de adaptare.

„Mă întreb din ce vom trăi, dacă seceta va distruge tot, cum s-a întâmplat în această vară. Prin cercetarea mea vreau să dau niște răspunsuri atât oamenilor, cât și autorităților care trebuie să facă politici în domeniul mediului”, a explicat Natalia. Tânăra a ales universitatea din Istanbul, întrucât profesorii de acolo aplică metodologia pe care a dorit s-o utilizeze ea în cercetare, ceea ce lipsea în universitățile din România.



Din cauza doctoratului, fata a refuzat o propunere de angajare venită de la Organizația Națiunilor Unite. Jobul, în calitate de specialist în mediu, avea să-i ocupe tot timpul și ar fi trebuit să abandoneze studiile.

„Acum nu visez să am o carieră extraordinară, ci să-i fac pe alții fericiți, să-și schimbe mentalitatea și să trăiască într-un mediu sănătos”, argumentează tânăra.

Proiecte proprii, finanțate de Comisia Europeană

În plus, Natalia este implicată activ în scrierea proiectelor internaționale pentru tineret pe care le implementează prin intermediul Societății de Consum Responsabil din Cluj, o organizație neguvernamentală pe care a fondat-o împreună cu alte două persoane.

„Începând cu 2009, scriem cel puțin patru proiecte pe an și le propunem spre finanțare în mare parte Comisiei Europene, prin intermediul programului „Tineret în Acțiune”, actualul program „ERASMUS+”. Mai realizez proiecte și pentru partenerii noștri din Italia, Spania și Cipru, în special traininguri pentru tineri pentru educație non-formală, educație de mediu, democrație”, enumeră Natalia Ciobanu principalele domenii de activitate.

La fiecare dintre seminare, participă peste 20 de tineri sau lucrători de tineret din diferite țări, care timp de câteva zile dezvoltă abilităţi şi cunoştinţe deosebite transmise de trainerul lor - Natalia Ciobanu.

Vor să prevină conflictele între popoare

În luna octombrie curent, tânăra va organiza un seminar în Cipru unde va fi dezbătută tematica relațiilor dintre popoare. Tema este actuală, în condițiile în care a început criza refugiaților în toată Europa.

„Tinerii trebuie instruiți cum să devină toleranți și să prevină conflictele interetnice, cum trebuie să se formeze relațiile cu statele din afara UE pentru a nu se ajunge la conflicte”, descrie succint trainerul despre ce le va vorbi tinerilor adunați la seminarul din Cipru.

Moldova se vrea parte la „Erasmus+”

Deși călătorește mult și este mai mereu departe de casă, Natalia Ciobanu reușește să se implice și în viața civică din R. Moldova, gestionând activitatea Platformei Naționale de Mediu și Sănătate. Tânăra așteaptă ca R. Moldova să fie acceptată în programul „Erasmus+”, pentru a putea iniția diverse proiecte care pot fi finanțate de europeni.

„Scopul nostru este să-i facem pe oameni să înțeleagă că efectele asupra mediului se vor face simțite peste 50 de ani și trebuie să fim indulgenți acum față de natura ce ne înconjoară. Pun suflet în munca pe care o fac și nu mă las până nu se schimbă situația din R. Moldova, pentru că suntem departe de Europa la acest capitol”, încheie Natalia Ciobanu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md