03:15:49 25.10.2024
Stiri

La armată, în Legiunea Franceză Străină

Moldovenii în lume 01.04.2016 09:20 Vizualizări12952 Autor: Ziarul National
La armată, în Legiunea Franceză Străină


Experiență // „Legionarii sunt oameni mai speciali”

Legiunea Franceză este cunoscută drept cea mai dură și cea mai antrenată armată din lume. În această Legiune vin bărbați din peste 44 de țări ale lumii, majoritatea fiind din țările estice. Ei trebuie să aibă între 17 și 40 de ani și să fie perfect sănătoși, dar mai ales să dețină, așa cum zic ei, „un psihic de fier”.

„Mi-am dorit să devin bărbat”

Radu este din R. Moldova, are 32 de ani și a fost înrolat în Legiunea Franceză în anul 2011. Acum el a devenit sergent și este foarte mândru de performanțele sale. Crede că acesta este adevăratul său destin.

„Am ales această meserie, pentru că mi-am dorit să devin bărbat. Niciodată nu mi-a plăcut să muncesc la birou, de aceea am ales să fac ceva care implică multe ore de sport și misiuni dificile”, ne-a spus Radu.

Până să devină legionar, Radu a studiat la Liceul Militar „Neagoe Basarab” din orașul Buzău, România, apoi și-a continuat studiile la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” din Chișinău. După finalizarea studiilor, a avut parte de un post de lucru bun chiar la noi în țară, dar care, zice el, nu îi oferea nicio satisfacție.

Al doilea contract de muncă

„Nimeni din familia mea nu a acceptat dorința mea de a pleca în Legiune, spunându-mi mereu că acasă am un job bine plătit și nu îmi risc viața. Însă, eu am hotărât să plec și nu regret nicio clipă decizia pe care am luat-o. Anul acesta am semnat cel de-al doilea contract de muncă pentru încă cinci ani”, menționează tânărul originar din R. Moldova.

Odată ajuns acolo, i-au fost confiscate toate lucrurile personale, primind în schimb un echipament special pe care trebuie să-l folosească în mod obligatoriu. Totodată, în primele zile a trecut prin mai multe teste speciale în care trebuia să-și demonstreze abilitățile de viitor militar.

„Am trecut prin niște teste psihice destul de dificile și dure. Majoritatea picau acest test, fiind ulterior trimiși acasă. Abia atunci am constatat cât de necesar este să ai un psihic sănătos și puternic. De asemenea, este interzis orice viciu. Fiecare soldat trebuie să fie perfect sănătos, iar cea mai mică și neînsemnată cicatrice te poate trimite acasă”, povestește Radu.

„Armele” supraviețuirii

Orice legionar intrat acolo nu depinde de norocul pe care îl are. Antrenamentul, sănătatea perfectă și voința sunt „armele” principale de supraviețuire într-un asemenea regiment. Pe lângă toate lucrurile dificile prin care a trecut, Radu spune că prima jumătate de an nu a avut dreptul la nici cel mai mic contact cu familia, acesta reprezentând unul dintre cele mai importante teste pe care le treci când ești acolo.
„Într-adevăr, mi-a fost destul de greu să rup orice contact cu familia mea. Însă acest lucru m-a făcut să devin mai puternic, mai răbdător și mai stabil emoțional. Un legionar trebuie să fie asemenea unui robot care este obligat să execute ordine și nimic mai mult. În tot acest timp am învățat limba franceză și Codul de onoare al legionarului, acestea reprezentând două dintre cele mai importante lucruri pentru un adevărat legionar”, își amintește Radu.

Parașutistul

După patru luni de antrenament, fiecare soldat optează pentru un anumit regiment. Radu a optat pentru Regimentul de parașutiști, acest lucru, zice el, fiind un vis încă din copilărie.

„M-a fascinat întotdeauna zborul cu parașuta, iar opțiunea mea pentru acest regiment a fost în primul rând ca să-mi îndeplinesc acest vis. Pe lângă aceasta, Regimentul parașutiștilor este cel mai prestigios și cel mai bine plătit din Legiune, iar eu mă mândresc cu faptul că suntem elita acesteia”, spune tânărul legionar.

A trecut prin multe misiuni dificile, însă contractul pe care îl are îi interzice să dezvăluie anumite detalii. Cu toate acestea, Radu ne-a spus că, cu cât sunt mai periculoase și mai dificile misiunile în care este trimis, cu atât sunt plătite mai bine.

„Salariul fiecărui legionar depinde și de gradul militar al acestuia, dar și de locul unde are loc misiunea. Un sergent poate să primească chiar și mai mult de 5 000 de euro pe lună”, ne-a dezvăluit Radu.

Militarii de acasă, „sub așteptări”

Întrebat de ce nu a ales să facă armata în Republica Moldova, Radu oftează: „Armata moldovenească nu corespunde așteptărilor mele. În Legiune, militarii au parte de echipament performant și de o pregătire psihologică de calitate, iar în republica noastră armata este aidoma unei ore de sport fără prea mare importanță. De asemenea, în Legiunea Franceză gradele militare sunt obținute pe merite, iar în R. Moldova soldații nu prea știu semnificația acestora”.

Dorința de a se întoarce acasă pentru tânărul legionar este destul de mare, dar nu este una dintre prioritățile sale.

„Deseori îmi este dor de casă, de familie, de prieteni, dar acest lucru nu a devenit ceva fără de care nu pot trăi. M-am schimbat foarte mult de când sunt aici, iar acum îmi doresc să-mi întemeiez o familie, dar nu aș renunța în niciun caz la ceea ce fac acum. Gradul de sergent îmi oferă multe privilegii, printre care și posibilitatea de a avea o viață normală”, afirmă Radu.

Tinerii moldoveni, interesați de Legiune

Legiunea străină este o unitate a Armatei Franceze, care a fost întemeiată pe 9 martie 1831, printr-un decret dat de Ludovic-Filip al Franței. Aceasta a fost creată pentru voluntarii străini care, după Revoluția franceză din iulie 1830, nu mai aveau voie să se înscrie în armata franceză. Voluntarii străini sunt conduși de ofițeri francezi, iar astăzi sunt acceptați și cetățeni ai Republicii Franceze, care formează 24% din numărul total de recruți.

În prezent, din Legiunea franceză fac parte și zeci de tineri din R. Moldova. La mijlocul lunii ianuarie curent, un băiat de 21 de ani din satul Drăgușeni, raionul Hâncești, membru al Legiunii străine franceze, a decedat în urma unei avalanşe în timp ce participa la un exerciţiu de antrenament pe schiuri în munţii Alpi.

Daniela Nucă, stagiară


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.10.2024 10:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Glonțul Rusiei sau n...

18.10.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum să tăiem elanul ...

14.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce separatiștii v...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md