Dezvoltă afaceri franceze în Rusia
ÎNCREDERE // Trei companii străine care vor să cucerească piața rusă au delegat un moldovean la Moscova să le pună pe roate afacerile
Dumitru Bocancea a plecat din Chișinău pentru a face studii de calitate europene, a ajuns să muncească la Paris la una dintre cele mai renumite companii franceze în plan mondial, dar a acceptat o nouă provocare și s-a mutat la Moscova pentru a gestiona o afacere micuță și necunoscută.
După doi ani de activitate în capitala Rusiei, și-a dezvoltat propriul business de care-și leagă multe speranțe și se bucură că a câștigat încrederea francezilor care „cântărește mult” în carieră.
În 2007, Dumitru a absolvit liceul în Chișinău, și-a făcut valiza și a ales ca destinație orașul Nice situat în sud-estul Franței, la poalele Alpilor. S-a înscris la universitate, alegându-și domeniul economic.
„Mi-a fost ușor la studii, pentru că știam la perfecție limba. Când eram acasă, mergeam la Alianța Franceză. Mi-am luat licența în management, dar voiam ceva mai mult”, spune tânărul, care s-a mutat ulterior la Paris pentru programul de master, fiind acceptat la Universitatea Sorbona.
Primul job la „Pegeout”
A început să lucreze fiind student, pentru că se cereau multe ore practice: 70% la întreprindere și 30% la universitate. S-a angajat în direcția comercială a companiei „Pegeout”, care ghida vânzările în toate regiunile Franței.
„Foarte greu mi-am perfectat actele necesare pentru angajare. Întreprinderea îmi cerea permis de muncă, iar prefectura orașului nu-mi elibera documentul fără contract de muncă în companie. Pe de altă parte, la universitate trebuia să demonstrez că muncesc. Parcă alergam pe un cerc vicios. Atunci am fost într-o criză că nu știam încotro să o apuc și voiam să las totul baltă, dar am depășit momentul”, povestește Dumitru.
Când a absolvit programul de master, devenind specialist cu acte în regulă în domeniul gestionării afacerilor, avea deja doi ani de experiență la „Pegeout”. Deși este o instituție cu renume mondial, Dumitru nu-și vedea viitorul muncind aici. „Într-o companie mare tu ești cineva din câteva mii de angajați. Este greu să avansezi pe scara profesională. Într-o companie mică, te poți afirma mai ușor și crești odată cu succesele instituției”, motivează tânărul.
Trimis la Moscova
Și-a depus ulterior CV-ul la o companie care recruta tineri specialiști pentru a-i delega în alte state să dezvolte afacerea. „Era o competiție acerbă, pentru că firma selecta o persoană dintr-o sută care optau pentru un job. Eu am avut din start un avantaj pentru că știam limba rusă. Așa am obținut postul de business development la Moscova pentru o firmă producătoare de utilaj industrial”, explică economistul. Deși spune că nu-i ușor să iei totul de la zero, nu regretă că a părăsit Parisul pentru capitala Rusiei.
Peste doi ani, Dumitru Bocancea, împreună cu un prieten venit tot din Franța și-au pus pe roate propria afacere.
„Este vorba de o firmă de consultanță financiară. Oferim sprijin companiilor franceze care vor să intre pe piața rusă. Noi ne ocupăm de logistică. Suntem persoanele de încredere ale patronilor francezi și intermediem discuțiile cu clienții din Rusia. Noi căutăm parteneri pentru a crea o rețea de distribuție a mărfurilor, obținem actele pentru vamă și expedierea mărfii, suntem implicați în procesul de mentenanță a produselor”, explică Dumitru cu ce se ocupă compania sa.
În prezent, moldoveanul este delegatul a trei firme franceze în Moscova. Toate își desfășoară activitatea în domeniul industriei, produc utilaj și echipamente pentru întreprinderi.
Piața moldovenească, neatractivă
„Patronii firmelor sunt persoane trecute de 50 de ani, cu multă experiență și e greu să le câștigi încrederea. Dacă noi, fiind tineri, am reușit să ne impunem, nu trebuie să ratăm această șansă. Eram convins că viața mea este la Paris, dar nu știi niciodată ce surpriză îți rezervă viitorul”, adaugă Dumitru.
Deși are succes departe de casă, tânărul spune că ar putea reveni la Chișinău în cazul în care ar exista un proiect tentant. „Acum îmi place ceea ce fac și vreau să continuu. În R. Moldova piața de desfacere e mică și nu prezintă interes pentru companiile franceze. Să deschid acasă o firmă proprie similară cu cea din Moscova nu ar avea potențial”, punctează tânărul.
Cofondator al Asociației „Jeunes Moldaves”
Deși a plecat din Paris, Dumitru mai este implicat în activitățile Asociației tinerilor basarabeni din Franța „Jeunes Moldaves”, pe care a fondat-o împreună cu Dumitru Vicol.
Au avut entuziasm, ambiție și o puternică motivație de a fi utili moldovenilor care vin la studii în Franța cărora să le împărtășească din experiența proprie.
Dumitru comunică prin „Skype” cu reprezentanții asociației rămași la Paris și online pun la punct toate chestiunile organizatorice pentru diverse evenimente.
„Străinătatea te întărește”
Dumitru Bocancea îi încurajează pe liceenii din R. Moldova să opteze pentru studii superioare în străinătate, pentru că sunt de calitate, dar și pentru că „întăresc” personalitatea.
„A pleca de acasă este un sacrificiu. Renunți la confortul personal, ești departe de părinți și prieteni, dar asta te face mai independent și îți fortifică și caracterul. Eu am luat totul de la capăt la Nice, apoi la Paris, am început de la zero la Moscova și nu regret. Dacă aș da timpul înapoi, aș repeta totul”, conchide Dumitru.
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată