De la Cambridge, cu idei pentru R. Moldova
PERSEVERENȚĂ // Și-a făcut studiile la Cambridge, a urmat un stagiu de practică în India, unul în Mexic și altul în R. Moldova, iar acum se pregătește de o nouă provocare în Ungaria
Este un tânăr de 24 de ani, născut la Chișinău, care a studiat la una dintre cele mai renumite universități din lume și a preferat să se întoarcă acasă să-și pună cunoștințele în practică.
Dan Perciun este tânărul care a venit cu un suflu nou în cadrul Ministerului Educației din R. Moldova și, așa cum îl descrie fostul ministrul al Educației, Maia Sandu, Dan este tânărul care a muncit și a realizat într-un an cât fac alții în zece.
Licența în Anglia, masteratul în Ungaria
Dan ne povestește că era în clasa a X-a când a obținut o bursă de studii în Marea Britanie, iar odată ajuns în sistemul educațional britanic, într-o școală foarte bună, i-a fost mult mai ușor să ajungă la Cambridge.
„Cambridge este o universitate care există de peste 700 de ani și asta se simte, aspectul universității și a orășelului rămânând practic neschimbate timp de peste un secol. E unul dintre puținele locuri unde simți că istoria prinde viață. Aspectul cel mai dificil cu care se confruntă, probabil, orice student în anul întâi este volumul foarte mare de lucru. Aveam de scris câte trei eseuri de 2 000 de cuvinte săptămânal și asta însemna că trebuia să muncim opt ore în fiecare zi. Era epuizant. Partea bună era că semestrele durau doar două luni, după care avem vacanțe lungi a câte o lună și jumătate”, ne povestește Dan.
El ne mai spune că, pentru a ajunge student la Cambridge, un tânăr trebuie în primul rând să-și dorească acest lucru, să învețe limba engleză și să caute burse. În prezent, Dan Perciun se pregătește pentru a-și continua studiile de masterat în Ungaria, în domeniul Politicilor Publice.
Societatea britanică, una „așezată”
După mai mulți ani petrecuți în Marea Britanie, Dan spune că societatea britanică este una „așezată”, „matură”, „pestriță”, „grăbită” și „extrem de competitivă”.
O societate de la care avem ce învăța la capitolul instituții democratice și responsabilitate civică. E o societate deschisă, globalizată și, de cele mai multe ori, meritocratică, iar din această cauză - una foarte competitivă. Joburile bune se iau greu, în competiție deschisă cu absolvenți din toată lumea, iar avansarea în carieră înseamnă muncă multă peste program timp de mulți ani de zile. În general, britanicii sunt foarte deschiși către străini, în special cei din clasa de mijloc, și asta face integrarea relativ ușoară. Dar trebuie să recunosc că, deși mă simțeam confortabil în Marea Britanie, nu cred că m-am simțit vreodată de-al casei”, ne dezvăluie tânărul.
Despre sistemul britanic de învățământ universitar, Dan susține că este cu certitudine unul dintre cele mai bune din lume. „Universitățile britanice sunt instituții meritocratice, integre, cu valori bine conturate, cu un respect deosebit pentru student și contribuția lui la procesul educațional. Diferența fundamentală dintre universitățile britanice și cele de acasă, de fapt ca și diferența dintre societățile noastre, e una de atitudine. Dincolo de atitudine, ceea ce deosebește universitățile britanice de cele locale este accentul pe care îl pun acestea pe cercetare. La noi, majoritatea universităților practic nu fac centre de cercetare, parțial din cauza monopolului Academiei de Științe și a faptului că unele dintre ele au fost din start gândite ca fabrici de diplome și nimic mai mult”, consideră Dan Perciun.
Ministerul Educației, „o experiență inedită”
Atunci când Maia Sandu s-a aflat în fruntea Ministerului Educației, Dan Perciun a activat acolo timp de un an și trei luni, timp în care a condus direcția E-Transformare și Informatizare.
„A fost o experiență inedită. Am venit la Ministerul Educației pentru echipă, pentru că susțineam reformele inițiate de fosta conducere și pentru că îmi păsa de ceea ce se întâmplă în educație. Ministerul a fost prima mea experiență de serviciu public, o experiență din care am învățat foarte multe despre cum funcționează instituțiile de stat în R. Moldova. Există foarte multă lume bună în sistem, lume care pentru un salariu derizoriu își face treaba profesionist și onest, însă, din păcate, atâta timp cât nu vom avea salarii mai mari pentru funcționarii publici, un sistem mai riguros de angajare și posibilitatea reală de a elimina funcționarii incompetenți din sistem, administrația publică din R. Moldova va șchiopăta”, zice Dan, care, împreună cu colegii din direcție și din minister a reușit să facă pași importanți la capitolul implementării tehnologiilor informaționale în educație.
„Am aprobat standardele de competență digitală pentru elevi și cadrele didactice. Am reușit să elaborăm Concepția manualului digital, am eficientizat procesul de achiziționare a manualelor școlare, cu reduceri semnificative ale stocurilor de manuale și economii pentru bugetul de stat. Totodată, am modificat metodologia de evaluare a manualelor care sunt propuse spre reeditare. Am reușit să fortificăm poziția ministerului în relația cu editurile și să introducem filtre suplimentare care vor asigura o evaluare mai riguroasă a calității manualelor. Am elaborat Hotărârea de Guvern cu privire la Concepția Sistemului Informațional a Ministerului Educației și am găsit finanțare pentru îmbunătățirea sistemului informațional dedicat colectării datelor din învățământul general și dezvoltarea unui sistem similar pentru învățământul vocațional tehnic. Cu suportul donatorilor, am dotat mai multe școli cu dispozitive digitale, am organizat o tabără de toamnă dedicată inovației în educație și am început dezvoltarea unui portal informațional al Ministerului Educației și a unei biblioteci digitale. Din păcate, multe lucruri totuși nu mi-au reușit. Sper că voi reveni la un moment dat la Ministerul Educației și le voi duce la bun sfârșit, dacă nu vor fi realizate până atunci. Mulțumesc colegilor pentru susținerea pe care mi-au acordat-o, tot ceea ce am reușit să fac nu ar fi fost posibil fără suportul lor”, a ținut să precizeze Dan Perciun.
În R. Moldova, „lumina s-a cam stins”
A fost timp de cinci ani plecat peste hotare și, chiar dacă venea deseori acasă, Dan remarca la fiecare reîntoarcere că „moldovenii deveneau mai pesimiști și cinici”.
Înainte de a reveni în R. Moldova, Dan a făcut stagii de practică în Mexic, în India și a organizat câteva proiecte alături de moldovenii din diasporă. Tânărul ne mai spune că, pentru ca tinerii specialiști să rămână acasă, contează foarte mult „atmosfera generală din țară și nivelul de optimism în societate”.
„Cine vrea să rămână într-o țară coruptă cu un viitor incert? Remunerarea financiară bineînțeles că este importantă, dar nivelul de corupție din țară, guvernarea ineficientă și compromisă, cinismul clasei politice, cred că oprește mult mai mulți tineri de la revenirea acasă decât salariul mic. În 2009, cei care au revenit, nu au revenit pentru salarii, ci pentru a pune umărul la dezvoltarea țării, au revenit pentru că a apărut lumină la capătul tunelului. Acum, lumina s-a cam stins”, explică tânărul absolvent de la Cambridge.
Întrebat dacă ar vrea, totuși, să se întoarcă definitiv acasă, Dan a răspuns că totul depinde de situația politică și economică din țară.
„Pe moment, mă gândesc să plec la un master. După care neapărat voi reveni în R. Moldova. Întrebarea este când?”, a zis el.
Potrivit lui Dan Perciun, formula succesului depinde foarte mult de muncă și noroc. „Norocul nu e nici el întâmplător – trebuie permanent să maximizezi șansele ca el să dea peste tine prin implicarea în cât mai multe activități și cultivarea rețelei de contacte”, punctează Dan.
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată