Dansează pentru sărmanii lumii
Apreciere // O moldoveancă ar putea deveni „omul lunii aprilie” într-un oraș din Suedia, după ce a inițiat un proiect deosebit de ajutorare a oamenilor din țările subdezvoltate
Acum trei ani a abandonat o afacere de succes pe care reușise să o pună pe roate în România și și-a urmat dragostea în Suedia. S-a acomodat perfect într-o țară străină, dar nu a putut să renunțe la pasiunea ei pentru hip-hop. A decis să deschidă o școală de dans în orașul Malmo, dar una cu totul specială, unde elevii vor contribui financiar la diverse proiecte caritabile inițiate în țări sărace.
Inițiativa Svetlanei Plotean a fost apreciată de suedezi, iar ziarul „City Malmo” i-ar putea oferi moldovencei titlul de „omul lunii aprilie”.
Proiectul numit de Svetlana „Dance for Change” (Dansează pentru Schimbare) a prins viață pe 13 martie curent. Tânăra a luat în chirie o sală, a pregătit actele necesare pentru activitatea școlii și a format primul grup de elevi pe care urmează să-i învețe măiestria dansului. Moldoveanca va juca și rolul de director al școlii și pe cel de antrenor de hip-hop, dar nu va fi remunerată pentru asta. Taxele achitate de elevi pentru orele de dans vor fi donate, la sfârșitul fiecărei luni, unor organizații de caritate.
Primul ajutor
„Este un proiect original și o noutate pentru orașul Malmo. Dansuri fac mulți, dar noi o facem pentru un scop nobil. Din prima lună am format o echipă de 12 tineri. Deși au vârstele cuprinse între 17 și 25 de ani, nu au dansat niciodată. Deja sunt mândră de rezultatele pe care le înregistrează. În luna mai planificăm să participăm la un concurs local de dans. Dacă vom lua premii, le vom dona”, spune Svetlana Plotean.
Elevii școlii achită lunar o taxă de 50 de euro pentru cursuri, cu 20 de euro mai puțin decât se plătește în alte școli similare din oraș. Din taxe se achită doar chiria pentru sala de dans, iar restul banilor ajung la cei nevoiași. După prima lună de activitate, școala a făcut prima donație – 1 350 de coroane suedeze (aproximativ 150 de euro). Banii au fost direcționați către organizația „Dandelion Africa”, care desfășoară proiecte de educație de sănătate și igienă personală pentru femeile din Kenya.
Aspiră la un titlu onorabil
În scurt timp, școala Svetlanei Plotean a devenit populară în orașul Malmo. Mai multe familii sunt interesate să-și înscrie copiii la cursuri de hip-hop.
„În viitorul apropiat vom forma cel de-al doilea grup de maturi. Echipa poate fi de până la 15 persoane. În vară, planific să formez și prima trupă de copii cu vârstele cuprinse între cinci și zece ani”, își dezvăluie planurile Svetlana. Școala va face donații în diferite state, fiind selectate în special proiecte dezvoltate în țările lumii a treia.
„În Africa există multe probleme la a căror rezolvare vrem să contribuim. Vom avea un parteneriat și cu Fundația „Malala”, care apără dreptul la educaţie din întreaga lume. Vom colabora și cu organizațiile de caritate din R. Moldova, dar mai târziu. Nu vreau să creadă lumea că am interese personale”, precizează Svetlana Plotean.
Proiectul „Dance for Change” al moldovencei a ajuns să fie lăudat și de presa din Suedia, care i-a solicitat interviuri Svetlanei, iar Ziarul „City Malmo” a nominalizat-o în aprilie la titlul de „Omul lunii”. Concursul presupune alegerea unui localnic care s-a manifestat într-un mod special în viața orașului. Este desemnat câștigător cel care acumulează cele mai multe voturi pe pagina de „Facebook” a ziarului.
Dansatoare din întâmplare
„Dance for Change” a devenit proiectul de suflet al Svetlanei. Chiar dacă a ajuns dansatoare din întâmplare, tânăra nu-și mai imaginează viața fără hip-hop. „M-am apucat de dans când eram la Chișinău, în clasa a XII-a de liceu. Mă pregăteam de Bacalaureat și căutam un hobby care să mă distragă de la atâta învățat. Am aflat că la „Codreanca” se deschide primul grup de hip-hop și m-am înscris. Din primul an am participat la campionate europene și ulterior la mondiale, de unde ne-am întors cu premii. Acest stil de dans m-a cucerit”, își amintește tânăra cum s-a format ca dansatoare.
Școală de dans la Cluj
A continuat să danseze și atunci când a mers la studii la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, unde a învățat la Facultatea de Management. Împreună cu un coleg, Svetlana Plotean a deschis prima școală de hip-hop din oraș, care a căpătat popularitate.Tinerii veneau cu zecile să învețe a dansa, iar școala s-a transformat într-o afacere de succes.
Tânăra a decis să lase totul baltă și să plece în Suedia cu iubitul său, un român stabilit de mult timp în această țară. „Am luat totul de la capăt. Am învățat limba. Am lucrat într-un magazin din aeroport, dar nu mi-am găsit un job pe specialitate. Am decis să urmez un program de master aici, dar până voi finaliza studiile - dansez”, zâmbește Svetlana.
Cel care o încurajează în ceea ce face este iubitul ei, care a ajutat-o să-și deschidă școala de dans din Malmo. „Iubitul meu este chirurg neurolog, dar să vedeți cum dansează alături de elevii mei. Vine aproape în fiecare seară la școală”, spune Svetlana.
Decisă să rămână în străinătate
După trei ani petrecuți în Suedia, tânăra spune că nu-și mai vede viitorul în R. Moldova. Dacă ar fi să-și schimbe locul de trai, ar reveni la Cluj. Acolo este stabilit și fratele Svetlanei, iar părinții vin des în România să-l viziteze.
„Mi-e dor de casă, dar când urmăresc ce se întâmplă la noi, mi-e trist. Am fost și cu iubitul meu în R. Moldova și i-au plăcut tradițiile, mâncarea, vinul moldovenesc, dar mă tot întreba de ce lumea se răstește și e mereu nemulțumită. E totuși altă mentalitate și alt nivel de viață la noi”, concluzionează Svetlana Plotean.
Singurul lucru pe care ar putea să-l facă tânăra la baștină este să-și ajute conaționalii aflați în dificultate, dansând pentru ei. Dansând pentru schimbare.
Reprezentanții platformei „TokTok”, dispuși să colaboreze cu autoritățile R. Moldova pentru a preveni manipularea alegătorilor în contextul scrutinului parlamentar
PREMIERĂ // R. Moldova a cumpărat energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri: „Piața românească este cuplată cu cea europeană, iar prețurile tranzacționate sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”
Dodon insistă ca autoritățile de la Chișinăul să le plătească rușilor de URGENȚĂ pretinsa datorie de 709 milioane de dolari și să-și asume necondiționat întreținerea Transnistriei: „Trebuie să găsiți gaz și să dați și în stânga Nistrului”