Tânăra din R. Moldova cu afacere în „țara bogaților”
Planuri // Gestionează o companie proprie în Dubai și are perspective mari pentru viitor, dar vrea să revină în R. Moldova, fiind convinsă că „acasă se poate trăi altfel”
A abandonat „cel mai frumos job din lume” pe care îl avea la Chișinău și a plecat să cucerească „orașul viitorului”, așa cum mai este numit Dubaiul. A vrut să scape de rutina zilnică.
Așa își descrie Victoria Burcă aventura pe care a început-o acum patru ani. În timp record a reușit să-și găsească un loc de muncă bine plătit, care îi asigura și deplasări în state pe care nu le mai vizitase până atunci - o frumoasă șansă pentru călătorii gratuite, dar și-a dorit mai mult. Acum administrează propria companie de consultanță înregistrată în Dubai, are primele succese în domeniu, dar își vede viitorul în altă parte. De ce nu – acasă.
„Dacă toți cei peste un milion de moldoveni plecați s-ar întoarce în R. Moldova, țara s-ar transforma instantaneu. Fiecare ar aduce câte o bucățică de glob și un om i-ar convinge pe alți doi că de fapt se poate trăi altfel și aici, acasă”, explică convingătoare Victoria.
Decizia de a pleca în Dubai a luat-o foarte repede, iar destinația a ales-o după ce fusese în vacanță în această țară. Mai avea două orașe pe „harta migrației” - New York din America și Shanghai din China, dar mai interesant i s-a părut statul musulman.
„Nu e ușor să lași totul și să pleci”
„Într-o zi frumoasă de iulie, am simțit că a venit momentul. Nu puteam să mai amân foarte mult. În viața mea se cerea o schimbare. Trebuia să fac un pas care să spargă rutina din viața de zi cu zi din Chișinăul nostru verde-cenușiu. Ar fi incorect să mă plâng că am avut o rutină neinteresantă. Ba din contra! Aveam cel mai frumos job din lume, o viață socială intensă și un cerc de prieteni minunați. Nu e ușor să lași totul și să pleci”, afirmă Victoria, care avea pe atunci o carieră construită cu grijă timp de 13 ani și deținea funcția de director pe vânzări și marketing la compania „L’Oreal Professionnel Moldova”.
În octombrie 2011, și-a făcut valiza și a aterizat în Dubai. Acum, când știe prin ce a trecut, nu ar mai avea curajul să plece din R. Moldova: „Dubaiul l-am găsit altfel. Fiecare om de pe planetă își poate găsi un loc sub soare aici. Orașul găzduiește peste 200 de naționalități din toată lumea, e un amalgam de culturi, religii, stiluri de viață, care se integrează perfect”.
Primul job alături de indieni
Pentru un prim succes în „țara bogaților”, îți trebuie să fii ambițios, să cunoști engleza și să știi ce vrei, descrie Victoria formula. Peste cinci săptămâni, avea un post de muncă asigurat.
Inițial, s-a angajat într-o companie condusă de indieni, după care a acceptat oferta altei companii, lucrând în total trei ani în calitate de „regional export sales manager” pentru două firme locale producătoare de parfumuri.
„Recunosc că primul job nu a fost cel mai fericit. De parcă nimerisem pe o altă planetă, care a rămas cu 30 de ani în urmă de civilizație, chiar și de cea din Moldova. Să lucrezi într-o companie cu 100% de indieni e o mare provocare! Îmi venea să fug în fiecare zi, dar ambiția și perseverența m-au ajutat să rezist”, povestește tânăra.
Dar acel job i-a permis să călătorească foarte mult și să cunoască țări precum Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Azerbaidjan și Armenia pe care nu le-ar fi vizitat altfel.
„În sfârșit, îmi place ce fac”
În prezent, Victoria Burcă conduce propria companie pe care a înființat-o în Dubai. „Purple Mooods” oferă servicii de consultanță, iar primii clienți sunt o companie producătoare de parfumuri de lux din Marea Britanie și o firmă locală care distribuie produse SPA în Emirate și regiunea Golfului Piersic.
Fiecare zi de muncă este foarte diferită: lucru de birou, întâlniri, vizite de studiu. „În Moldova trebuie să muncești mult și repede. Aici se muncește mult, dar foarte încet. Expresia preferată a localnicilor este „Inshallah tomorrow”, adică - cu voia lui Allah se va întâmpla mâine! Pentru business mi se pare o poziție inacceptabilă, dar e specificul local și trebuie să te conformezi”, punctează Victoria.
Cu timpul, te conformezi tuturor regulilor stabilite în Dubai și te acomodezi gradual la viața socială într-un stat musulman. Temperaturile ridicate au reprezentat prima „mare încercare” la sosirea moldovencei în Orientul Mijlociu.
„Am avut noroc să vin în octombrie și a fost de parcă m-am reîntors în vara din Moldova. E timpul perfect pentru plajă și plimbări la aer liber (+30-35 de grade Celsius). În schimb, de la început de iunie și până în septembrie, totul se rezumă la aer condiționat, casă, mașină, oficiu și mall”, vorbește eroina noastră despre verile din Dubai, unde temperatura urcă la 50 de grade.
Ramadanul – o mare încercare
Moldoveanca și-a călit între timp și curajul, și voința și a învățat să fie răbdătoare, mai ales când musulmanii sărbătoresc Ramadanul. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători și durează 30 de zile în care nimeni nu mănâncă și nu bea apă până la apusul soarelui, postind pentru suflet.
„Trebuie să evite și străinii să mănânce, să bea, să fumeze și să mestece gumă în locuri publice. Dacă lucram în birou, în timpul amiezii îmi stăpâneam foamea cât mai discret posibil. În multe oficii sunt zone cu acces temporar interzis pentru musulmani, unde cei care nu postesc pot servi prânzul. Chiar și fotografiile postate pe Facebook nu trebuie să conțină mâncare, dacă avem musulmani în lista de prieteni. Apă nu se bea nici în propria mașină, la un roșu de semafor. Este alegerea noastră în ce măsură să respectăm aceste canoane. Important e ca noi, cei crescuți cu alte valori și principii (vorba politicienilor moldoveni), să cunoaștem și să respectăm tradițiile și ritualurile celor care temporar ne-au găzduit”, crede moldoveanca.
Aceasta apreciază frumoasa tradiție de a face acte de caritate în timpul Ramadanului, în special gestul multora de a trimite o farfurie de mâncare unor vecini mai puțin asigurați sau exemplul magazinelor care oferă mâncare gratuită pentru săraci sau șomeri.
Cum atrage străinii în Moldova?
Deși este prinsă mai tot timpul în activități profesionale, Victoria găsește timp și pentru întâlniri cu prieteni sau odihnă. Adoră să le povestească străinilor despre R. Moldova.
„Când mă întreabă cineva de unde sunt, le răspund și înțeleg după expresia feței că nu au habar de așa stat. Le spun că suntem vecini cu România și Ucraina, că vorbim românește, dar și rusește. Că avem o țară mică, dar foarte verde, iar ca atracții turistice de obicei menționez vestitele noastre beciuri subterane, dar acest subiect se rezumă doar la interlocutorii care nu au o problemă să audă ceva legat de alcool. Dacă în fața mea stă un musulman, evit această temă. În cazul acesta, le spun că în Moldova avem mâncare bună și organică, multe păduri, mănăstiri și biserici”, face tânăra o mică prezentare pentru baștina sa.
În zilele de weekend, care în Dubai sunt vineri și sâmbătă, moldoveanca găsește diverse activități. „Jeep safari în pustiu, jet ski, sky diving, mountain climbing, carting pe autodrom, înot cu delfinii”, enumeră Victoria câteva dintre distracțiile care par stranii pentru R. Moldova.
Victoriei îi lipsește doar teatrul, care pur și simplu nu există în Dubai: „În toți acești ani am fost o dată la un spectacol de balet a Teatrului „Bolșoi” din Moscova, dar suntem alintați cu diverse concerte ale vedetelor internaționale. Săptămâna asta mergem în Abu Dhabi la un spectacol cu Andrea Bocelli”.
„Mi-e dor de lucrurile simple din Moldova”
Victoria Burcă vine destul de des la baștină, uneori chiar și de șapte ori pe an, dar oricum duce dorul celor de acasă. Nu intenționează să se stabilească definitiv în străinătate, chiar dacă viitorul e mai promițător acolo. Ar vrea să revină în R. Moldova, mai ales că partenerul său de viață, francez de naționalitate, s-a îndrăgostit și el de Moldova.
„Mi-e dor de verdeață, de ploaie, de mirosul teilor înfloriți primăvara, de roșia coaptă ruptă din gradină, de nunți, de zeamă, de un pahar de must toamna, de un spectacol de teatru, de serile la terasă cu prietenii sau de weekendurile cu familia în jurul unui teanc de plăcinte. Mi-e dor de lucruri aparent simple, dar pe care le apreciezi cu adevărat doar după ce pleci din Moldova”, concluzionează Victoria.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”