Creator de mobilă în Cehia
Mâini dibace // Un moldovean a mobilat reședința unui cunoscut demnitar rus, a renovat biserici în Cehia, iar lucrările sale din lemn au ajuns în șase state europene
La baștină a fost profesor, iar în străinătate este proprietarul unei afaceri de succes. Constantin Râlea deține de zece ani un atelier de fabricare și restaurare a mobilei în Cehia. Moldoveanul și-a făcut un nume și a ajuns să fie căutat de clienți din diverse state: Germania, Austria, Olanda, Franța, Italia sau Slovacia. Lemnarul recunoaște că muncește mult, dar orice lucrare îi bucură inima și uită de oboseală. „Sfârșitul încununează opera”, punctează meșterul
Cu 15 ani în urmă, Constantin Râlea a abandonat Institutul de Arte din Chișinău unde lucrase ca maistru al Catedrei de design interior. A plecat în Cehia în căutarea unui loc de muncă bine plătit, planificând să stea departe de casă vreo trei luni, dar nu s-a mai întors la baștină, în satul Vorniceni, Strășeni.
Proprietar de atelier
Talentul moldoveanului a fost apreciat în străinătate de la prima încercare. În trei zile, și-a găsit de lucru la o fabrică de mobilă care realiza comenzi pentru Germania și Olanda. Apoi, a fost invitat să lucreze la un atelier cu același profil, doar că avea clienți din Cehia și Italia.
„Am ajuns proprietarul acestui atelier, mi-am făcut licență de activitate și așa o duc de zece ani. Trebuie multă muncă. Nimic nu cade din pod. Veniturile nu sunt atât de mari. După achitarea impozitului anual, asigurărilor sociale și medicale, rămâi cu un venit net în proporție de 30-40 la sută”, calculează Constantin Râlea.
Fabrica de mobilă este situată în orașul Uhersky Brod, regiunea Zlin, Moravia de Sud. „Sunt lângă Valahia și mă simt ca acasă. Este o zonă aproape de sufletul meu, cu tradiții și datini”, ne spune meșterul.
Mobilă pentru primarul Moscovei
În atelierul său prind viață diverse piese de mobilier. Unele ajung în case particulare, altele în instituții publice. Lemnarul este mândru că nu a avut niciodată reclamații de la clienți.
„Am mobilat în totalitate 12 case. Printre clienți a fost și primarul Moscovei, Iuri Lujkov. În reședința sa am mobilat salonul și cabinetul, barurile și beciul”, dezvăluie Constantin Rilea.
Restaurarea bisericii din localitatea Strani, regiunea cehă Zlin, este un alt proiect despre care vorbește meșterul cu mândrie. Trei ani a muncit la renovarea lăcașului sfânt, iar în ajutor i-au venit și doi colegi de la Chișinău, pe care i-a chemat pentru câteva luni la muncă.
De-a lungul anilor, prin mâinile moldoveanului au trecut și zeci de obiecte vechi, pe care proprietarii le-au adus la restaurare. Piese de mobilier din secolul al XIX-lea au fost făcute ca noi de meșterul nostru.
25 de troițe la baștină
În scurt timp, cehii vor aprecia o nouă lucrare, atunci când vor călca pragul unei biserici din localitatea Velke Karlovice. „În colaborare cu alți meșteri, am făcut altarul lăcașului, cu un iconostas deosebit din lemn. Am lucrat doi ani la acest proiect, iar peste vreo două săptămâni biserica va fi sfințită”, afirmă Constantin Râlea. Bărbatul recunoaște că munca este grea. Deseori petrece în atelier câte 14 ore. „Dacă-ți place ceea ce faci, nu simți oboseala”, încearcă el să ne convingă.
Chiar dacă este „asaltat” de clienți din diverse state europene, meșterul găsește timp pentru a realiza lucruri frumoase și la baștină. În R. Moldova, Constantin Râlea a participat la înălțarea a 25 de troițe. „Cele mai importante pentru mine sunt troițele ridicate în cinstea a două sate de pe ambele maluri ale Prutului - Vorniceni din raionul Strășeni și Vorniceni din județul Botoșani”, ni se confesează basarabeanul.
În prezent, meșterul adună fonduri pentru a putea renova bisericuța din lemn din satul său natal. Lăcașul are aproape 200 de ani și este un monument inclus în Registrul de Stat.
Promotor al tradițiilor naționale
Constantin Râlea se implică activ și la promovarea tradițiilor noastre, chiar dacă este din anul 2000 departe de casă.
„Am fost dansator în Ansamblul „Veselia” și cred că a mai rămas ceva prin călcâi și în suflet”, motivează artistul. Acesta are o colaborare fructuoasă cu Asociația Folcloriștilor din Cehia și invită des la diverse evenimente colective artistice din R. Moldova.
Chiar și pe 17 iunie, un ansamblu folcloric din Chișinău este așteptat la Festivalul „Kunovicke leto 2015”.
„Degrabă nu revin acasă”
Întrebat dacă planifică să revină definitiv acasă, Constantin Râlea răspunde scurt: „Timpul le va arăta pe toate”.
Bărbatul așteaptă schimbări în R. Moldova și enumeră câteva lucruri pe care le apreciază în Cehia și ar vrea să le vadă și la baștină.
„Admir cu plăcere curățenia satelor cehe, curțile caselor, străzile frumoase și chiar cimitirele, unde lumea merge în fiecare sâmbătă și duminică să aprindă o lumânare în memoria celor dragi. Asta vreau în Moldova. Chiar de nu voi reveni, cu sufletul voi fi acolo veșnic”, încheie meșterul.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări