13:03:54 19.04.2025
Stiri

Moldovenii din DIASPORĂ vor putea să-și procure locuințe prin intermediul Programului „Prima Casă Plus”: Precizările președintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe

Actualitate 07.08.2024 13:14 Vizualizări1463
Moldovenii din DIASPORĂ vor putea să-și procure locuințe prin intermediul Programului „Prima Casă Plus”: Precizările președintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe

„Moldovenii din diaspora care se vor întoarce acasă și se vor stabili în R. Moldova vor putea să beneficieze de Programul guvernamental Prima Casă Plus”, a dat asigurări astăzi președintele Comisie parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, în contextul unor informații contradictorii promovate de unii candidați la funcția de președinte în mediul online.

„Pe online se răspândește o informație greșită, potrivit căreia diaspora nu va avea acces la programul „Prima Casă Plus” din cauza unui amendament propus de mine. Nu este adevărat”, a menționat Marian.

Potrivit deputatului, legea votată recent și intrată în vigoare nu exclude ca rudele de gradul I și/ sau soțul/ soția beneficiarului Programului „Prima Casă Plus” pot fi stabilite și avea venituri în diaspora, atât timp cât imobilul este folosit de beneficiar.

„Încă de la începutul programului „Prima Casă” există o prevede obligatorie, potrivit căreia beneficiarii trebuie să fie angajați în R. Moldova și/ sau să aibă venituri în R. Moldova. În varianta proiectului de lege care a venit la Parlament de la Guvern, la fel era prevăzută obligativitatea aceasta. Nu am intervenit pe acest aspect - nu am „scos” și nu am „adăugat” diaspora. Prin amendamentul meu, am introdus în lege o concretizare și am reiterat ce este în vigoare și până acum.

Hotărârea de Guvern privind implementarea Proiectului „Primă Casă” a prevăzut din start, de la început, faptul că locuința procurată prin acest program trebuie folosită doar pentru uz propriu. Adică, beneficiarul să locuiască în ea și să nu sa o dea în chirie sau să n-o țină goală ca mijloc de investiții. Este absolut logic și de bun-simț acest lucru. Deloc nu dorim să încurajăm mai mult locuințe-fantomă, mai ales în contextul creșterii puternice a prețurilor la imobile din ultimii ani”, a punctat Radu Marian.

Amintim că persoanele care nu au statut de angajat în R. Moldova, inclusiv liber profesioniști, avocați, executori judecătorești, taximetriști sau artiști, dar dispun de venituri oficiale obținute în R. Moldova, vor avea posibilitatea să-și procure locuințe prin intermediul Programul guvernamental „Prima Casa Plus”.Noile condiții, aprobate pe 31 iulie de Parlament în lectura a doua, prevăd, de asemenea, majorarea sumei-limită a creditului de la 1 000 000 de lei la 2,5 milioane de lei. Totodată, a fost majorată și cota de garantare de către stat a creditelor - de la 50% la 65% sau 70% pentru locuințele din afara municipiului Chișinău.

Menționăm că peste 8 230 de persoane și-a cumpărat locuințe prin intermediul programului „Prima Casă”, de la lansarea acestuia în anul 2018, iar investiția statului s-a ridicat la 160 de milioane de lei.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte