Moldoveanul cu afacere dulce în Canada! Are 300 de stupi de albine, face miere cu gust de mentă
Ion Scarlupin este din Șoldănești și a plecat în Canada, la fel ca mulți alți moldoveni, pentru a asigura un viitor mai frumos lui și familiei sale. Spre regret, nu a putut să profeseze aici medicina veterinară, ceea ce a învățat acasă, așa că a dorit să facă apicultură.
„Aici trebuia să fac facultatea din nou, de aceea am căutat altă soluție. Prima informație era că în Canada nu există albine. Mai târziu am găsit Federația Apicultorilor din Quebec”, spune Ion.
În acea zi apicultorii din Quebec își alegeau președintele și erau ocupați până peste ureche. „Țin minte că la urmă a întrebat cineva dacă există întrebări, iar eu le-am răspuns că am. Le-am spus că mă cheamă Ion și mă ocup cu apicultura. La care mi s-a spus că ei rezolvă alte întrebări acolo, dar mi-a arătat de cine să mă apropii”, își amintește zâmbind Ion.
Are peste 300 de stupi de albine
Așa l-a întâlnit pe Normand Roy, omul de la care a învățat apicultură, iar în scurt timp i-a propus și lucru. Când Normand a zis că vrea să-și cumpere câțiva stupi, Ion l-a rugat să-i cumpere și lui 5 stupi. De atunci a început toată afacerea dulce din Canada.
„În 2011 am început, iar acum am vreo 200 de stupi de producție și vreo sută mai mici. În total ar fi cam 300 de familii de albine”, spune moldoveanul. Ion vinde și regine, iar în viitorul apropiat spune că se va reprofila în vânzarea reginelor. „Este mai ușor și mai profitabil. Stupii aici sunt cu 7 nivele, adică sunt mai înalți ca mine și e greu să-i lucrezi. Am și stupi care dau peste 100 de kilograme de miere. În comparație cu Moldova, aici se face mai multă miere, poate din motiv că plouă”, adaugă Ion Scarlupin.
Lucrează cât îi ziua de lungă
Albinele îi asigură lui Ion și familiei sale un salariu decent și mai mare decât ar lucra pentru cineva în Canada. „Câteodată e greu, pentru că este doar jumătate de an de lucru, dar trebuie să faci bani pentru un an întreg. Iată chiar și acum, la 9 am o întâlnire, apoi vin și mă apuc de lucru la albini. Uneori lucrez până după miezul nopții”, adaugă Ion.
Mierea o vinde mai mult în comunitatea moldovenească, românească, rusească. A avut chiar și clienți care i-au cumpărat miere angro și au exportat-o în China. Ar vrea Ion să vândă mierea și la americani, dar nu are timp ca să se apuce de asta deocamdată.
Miere cu gust de mentă
Ion spune că nu produce pur și simplu miere, ci e una mai deosebită, iar dacă omul o gustă o dată, se îndrăgostește pe loc de ea. „Are gust de mentă, este ceva uimitor, așa miere nu se produce în Moldova și nicăieri. Nu pot explica cum se face asta, deoarece când am trecut analizele nu au găsit deloc mentă. Pare straniu, dar nu pot explica nici eu cum se face mierea acesta cu gust fin de mentă”, povestește Ion.
Încă nu se grăbește să se întoarcă acasă, pentru că are planuri, proiecte și vrea să revoluționeze apicultura. Acum spune că este fericit alături de soție și copilul său în Canada. Visează să aibă cinci stupi numai pentru sine, dar nu își permite încă acest lux.
„Aici există fermieri care au peste 7 sau 12 mii de stupi. Eu nu tind la astfel de nivele. Îmi ajunge cât am. Eu mai am proiecte și sper să fie totul bine. Și clar că mi-aș dori să mă întorc acasă”, adaugă Ion Scarlupin.
Acum știe franceza la perfecție, lucru care îl ajută în afacere. Pentru a vedea mai mult despre produsele din miere, despre Ion și activitatea sa cu albinele, puteți intra pe site-ul personal a lui Ion Scarlupin mielnaturel.ca.
Sursa: fermierul.md
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”