16:06:06 25.11.2024
Stiri

Moldova ÎNARMATĂ

Social 15.11.2015 09:01 Vizualizări4106 Autor: Galina Munteanu
Moldova ÎNARMATĂ


Neglijență // În primele nouă luni ale anului 2015, trei persoane au decedat, iar alte 17 au fost traumatizate cu arme păstrate necorespunzător

Au fost la un pas de tragedie. Un copil de șapte ani a fost împușcat de fratele mai mare, de nouă ani, în timp ce se jucau cu arma tatălui. Cazul s-a întâmplat recent, într-o familie din satul Sculeni, raionul Ungheni.

Împușcat cu arma din safeu

Mama celor doi copii se afla la serviciu, iar tatăl – peste hotarele R. Moldova, la muncă. A pus arma în safeu, l-a încuiat și astfel s-a asigurat că totul va fi bine. Nu a fost să fie. Copiii au găsit cheia, l-au descuiat, au luat arma, au încărcat-o și, jucându-se, cel mai mare și-a împușcat fratele în regiunea cutiei toracice. Cea care a dat de copii și a alertat poliția și medicii a fost bunica celor doi, care venise în vizită.

Rănit grav, copilul a fost dus cu Aviasanul la spital. Din fericire, băiatul a scăpat cu viață.

Un caz similar a avut loc și în urmă cu cinci ani. Un copil în vârstă de 13 ani a fost împușcat de către fratele său dintr-o armă pneumatică.

Împușcat din întâmplare

Un alt caz a alertat la începutul lunii iulie curent și polițiștii din raionul Rezina. Un pădurar din satul Peciște, raionul Rezina, s-a împuşcat cu o armă de vânătoare.
Bărbatul de 34 de ani era la marginea localităţii Pecişte, când a oprit un amic cu automobilul şi l-a rugat să-l ducă până la sectorul forestier pe care îl administra. Acesta ţinea în mână o armă de vânătoare.

Ajunşi la faţa locului, pădurarul a ieşit din maşină, scăpând arma din mâini. În acel moment, focul s-a deschis, bărbatul fiind împuşcat în gât. Pădurarul a fost transportat de urgenţă la Spitalul raional Rezina, însă acesta a decedat.

Poliţiştii au deschis pe acest caz un dosar penal, mai ales că arma era deţinută ilegal.

Neglijența face victime

Acestea sunt doar câteva dintre cazurile în care neglijența în raport cu armele a făcut victime. Potrivit datelor IGP, în primele luni ale anului curent, din cauza neglijenței de portarmă sau păstrare, 17 persoane au fost traumatizate și alte trei au decedat.

Pentru a responsabiliza și mai mult deținătorii de arme, Inspectoratul General al Poliției (IGP) își propune să înăsprească pedepsele pentru încălcarea regulilor de păstrare, deţinere, port şi folosire sau transport al armelor letale şi neletale.

O persoană care nu respectă regulile indicate de oamenii legii ar putea fi privată de dreptul de deținere sau port şi folosire a armei pe un termen de până la cinci ani.

Pedepse mai aspre

De asemenea, oamenii legii au propus ca cei care dețin arme și nu au înștiințat poliția despre schimbul locului de păstrare sau a termenului în care trebuie să o înregistreze la poliție și să obțină permisul de armă sau certificatul de deținător să fie sancționați cu până la 1 400 de lei persoanele fizice și până la trei mii de lei cele juridice. Până acum, persoanele fizice erau sancționate cu 400 de lei, iar cele juridice – cu două mii de lei.

Pentru încălcarea termenului de vizare a permisului de armă sau a permisului de deținere, pe lângă amenda sus-menționată, persoana poate fi privată și de dreptul de a deține sau port și folosire de armă pe un termen de cinci ani.

„Baikal” – cea mai populară armă

Cea mai populară armă pe care o dețin cetățenii din R. Moldova este cea cu țeavă ghintuită fabricată în Federaţia Rusă - ,,Baikal”, ,,Ij”; Germania - ,,Walther; Cehia - ,,CZ”; Austria - ,,Glock”; Italia – „Beretta”.

„Întrebată” este și cea cu țeavă lisă, fabricată tot în Federaţia Rusă, de model ,,TOZ”, ,,Ij”, dar sunt multe și cele produse în Italia – ,,Benelli”sau SUA - ,,Winchester”.

Din categoria armelor cu bile de cauciuc, cele mai întâlnite în R. Moldova sunt cele fabricate în Ucraina - ,,Fort” și ,,Schmeisser”.

Chișinăuenii – cei mai înarmați

Potrivit datelor IGP, cel mai mare număr de arme sunt înregistrate în municipiul Chişinău, în Bălţi, dar și în raioanele Orhei şi Cahul. Pe moment, în R. Moldova sunt înregistrați 24 de colecţionari care au 12 arme de foc şi mai mult. Toţi aceștia sunt din municipiul Chișinău.

Cel mai mare colecționar deține 124 de arme de foc, al doilea - 83, urmat de un colecționar care are 53 de arme, altul 33 și altul 32 de arme de foc.

Printre colecționari se numără și demnitari sau foști demnitari, dar și cetățeni condamnați. Este vorba despre controversatul om de afaceri Adrian Nichifor, condamnat pentru că l-ar fi împușcat pe fratele fostului comisar de Nisporeni, Dan Pârlici. Adrian Nichifor deține peste o sută de arme.

Printre demnitari și foști demnitari „îndrăgostiți” de arme îl regăsim pe președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean. Acesta colecționează de aproximativ 40 de ani arme și ar deține peste 80 la număr. Anterior, acesta a spus că are două arme de vânătoare, iar celelalte sunt de colecție, unele datând din secolele XVII și XVIII.

Un alt colecționar este Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Pe lângă colecția de mașini, acesta deține una și de arme și ar avea, la fel, peste 80 la număr.

Vladimir Molojen, ex-ministru al Informației și Comunicațiilor, se numără de asemenea printre colecţionarii înrăiți de arme. El deţine 30 de arme, iar fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc - 26 de arme.

Zeci de mii de deținători de arme în R. Moldova

Pe moment, la evidența poliției sunt 55 821 de persoane care deţin 65 548 de arme, mai mult cu 1 800 de arme decât în anul 2014.

Dintre acestea, 20 904 sunt cu țeavă ghintuită, 41 860 - cu țeavă lisă, 2 784 - cu bile de cauciuc și 2 291 de arme sunt neletale. E vorba de arme cu gaz sau pneumatice.

Peste o sută de arme, ridicate forțat

În primele opt luni ale anului curent, oamenii legii au depistat și ridicat forțat 131 de arme de foc deținute ilegal, iar benevol au fost predate din posesie ilegală 86 de arme de foc, care ulterior au fost autorizate, înregistrate și restituite proprietarilor.

Totuși, cetățenii certați cu legea dețin un număr considerabil de arme păstrate ilegal, se precizează într-un comunicat de presă al IGP.

În opt luni ale anului curent, au fost inițiate 203 proceduri de retragere a permiselor de armă, cu anularea sau suspendarea acestora. În aceeași perioadă, au fost înregistrate și 40 de infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md