„Moldova – cultură și destin european” // Festivalurile tradițiilor noastre
Valori // „Tradițiile sunt și aurul, și petrolul nostru, și marea noastră”
Un teren de
Dragă Parascovia, este Festivalul Medieval un mijloc de a îndemna publicul să-și cunoască istoria? Are și un rol educativ?
Cu siguranță. Anume din acest considerent deschidem proiectul „Moldova – cultură și destin european” cu Festivalul Medieval, care va constitui și inaugurarea oficială a Complexului Etno-Cultural VATRA. Prin intermediul lui, ne propunem să valorificăm și să scoatem în evidență tradițiile, datinile și imaginea țării noastre pe plan internațional. De ce anume e un festival medieval? Pentru că anume în perioada medievală au fost conturate, au fost puse bazele statalității Moldovei, prin acele bătălii istorice, prin acele evenimente care au marcat cursul istoriei și care au dus la ceea ce suntem astăzi. În platou vor avea loc o serie de bătălii istorice, concerte etc. Una este să citești în manuale istoria, și alta este să o vezi pe viu, participând nemijlocit în iureșul ei. Va fi un bun exercițiu pentru tânăra generație.
Istoria, mai ales într-un an electoral în care suntem noi, este mai mult un subiect de dispută în contradictoriu, decât ceva care ne-ar uni. Evenimentul dvs. ce misiune are în acest sens?
Festivalul nostru are scopul de a unifica societatea noastră și de a contribui la consolidarea ei. Mai ales în acest an electoral, se simte foarte mult haosul și lipsa de coeziune: o parte sunt pro-ruși, altă parte – pro-români. Noi nu vrem să contribuim la dezbinarea aceasta în continuare. Neamul nostru din moși-strămoși a fost unit. Suntem un popor mic și trebuie să fim uniți. Trebuie să mizăm pe o coliziune și o solidaritate internă, pe lucruri care ne unesc, nu care ne dezbină. Pregătim acest proiect de un an și ceva. Proiectul este unul apolitic. Mesajul nostru mai degrabă este un strigăt: Să lăsăm indiferența! Haideți să facem ceva întru binele nostru, să fim uniți. Avem cu ce. Suntem oameni cu capacități, suntem un popor bogat.
La ce să ne așteptăm de la prima ediție a Festivalului Medieval? Cu alte cuvinte, definiți promisiunea unei experiențe „legendare”.
Este o premieră absolută pentru R. Moldova. Se mai practică asemenea festivaluri și în alte țări. Noi nu vrem să facem un copy-paste după ele. Avem tradițiile noastre, istoria noastră, de aceea este un festival adaptat. Vor fi elucidate cele mai importante bătălii istorice, cu soldați în armură. Vom avea tir cu arcul, aruncarea de topoare etc. Vom avea o tabără autentică medievală. Va fi o paradă a portului medieval. Cei mai iscusiți meșteri populari își vor expune cu vânzare lucrările artizanale. Vom avea standuri care vor reprezenta nunta medievală și alte sărbători din acele timpuri. Trebuie să știm că în societatea din perioada respectivă nu au fost numai bătălii. Vom încerca să reproducem cât mai autentic laturile vieții medievale.
Mi se pare interesant că Festivalul nu se va construi în jurul unor vedete. „Vedetele” vor fi chiar oamenii de rând, copii și părinți, invitați să participe în calitate de eroi și personaje istorice. Care sunt avantajele de a gândi o programare mizând pe public?
Prin intermediul Festivalului Medieval, vom încerca să adaptăm produsul cultural la cerințele consumatorului. La teatru lumea nu se prea duce. Canalele TV și internetul abundă de filme de care vrei și de tot ce vrei. Dar să fii cavaler și să contribui în mod direct, să te lupți într-o bătălie improvizată, e cu totul altceva. Ambiția noastră ca organizatori este să facem un eveniment complex, în care ambiția participanților și creativitatea se vor contopi. Acel copil, care va fi prințesă, prinț, cavaler..., fie măcar și pentru o zi, cu siguranță că va gândi altfel, va avea un alt grad de înțelegere a lucrurilor și, respectiv, va acționa altfel.
Participanții vor avea ocazia să poarte costume de epocă, să participe la diverse competiții și scene istorice. Cât de importante sunt toate aceste trăiri? Ce generează ele în public după ce se consumă un asemenea festival?
Numai emoții pozitive și o bună continuitate. Cele mai intense trăiri vor fi transmise de la om la om. Suntem abia la prima ediție, dar vom da sfoară în țară, și nu numai în țară, dar și peste hotare. Scopul nostru este să atragem cât mai mulți turiști ca să ne cunoască tradițiile seculare. Acestea sunt tot ce avem noi: și aurul, și petrolul nostru, și marea noastră. Avem o cultură de peste cinci mii de ani pe care o vom înțelege mai bine participând la asemenea evenimente.
Cum le veți trezi interesul vizitatorilor, ca să rămână alături de dvs. două zile, în aer liber,
În platou vor fi organizate târguri ale celor mai autentici meșteri populari de la noi, am făcut o selecție minuțioasă în acest sens. Vom avea un muzeu al colecționarului Petru Costin care își va expune întreaga colecție de arme, de obiecte ce țin de epoca medievală. Gastronomia va fi autentică epocii. Va fi amenajată o grădină zoologică. Vor fi tiruri cu arcuri, aruncare de topoare, tragerea cu potcoave. Va fi un decor autentic epocii. Vom avea zona focului de tabără.
Cine este „mintea” din spatele conceptului acestui Festival și care este povestea nașterii acestei idei? Ce anume din specificul spațiului nostru, sau poate din evenimentele organizate aici anterior, v-a inspirat?
Domnul Avram Nicolae este „creierul” acestui proiect. El este părintele și promotorul acestuia. Dumnealui de mic copil a visat să facă o adevărată platformă unde să fie aprinse cuptoarele, unde să se gătească vărzare pe vatră, unde putem să vedem un bunic împletind în lozie sau o bunică țesând ș.a. Este un festival și pentru străini – ca să ne cunoască mai bine, dar și pentru noi, pentru cei care am pierdut legătura cu trecutul. Festivalul este o incursiune în trecutul nostru și o șansă de a redescoperi și valorifica tradițiile cu care am fost înzestrați.
Vă mulțumesc!
DECRETE // Trei consilieri din echipa veche a Maiei Sandu pleacă de la Președinție: Cine va fi noul purtător de cuvânt al instituției prezidențiale
S-a dus cu ambulanța acasă la un pacient și, în loc să-l transporte la spital, i-a recomandat să se adreseze la medicul de familie. Pacientul a decedat în scurt timp, iar felcerul a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei
Parlamentul AMÂNĂ intrarea în vigoare a legii prin care se limitează valoarea tranzacțiilor în NUMERAR între persoanele fizice până la 80 de mii de euro - pentru tranzacțiile de imobile și 40 de mii de euro - pentru automobile