Modificările la Legea Procuraturii, CONTESTATE la Curtea Constituțională de PD. Socialiștii asta și au așteptat? „Interpretarea CC ar putea să aducă anumite chestiuni de neconstituţionalitate”
Partidul Democrat (PD) va contesta la Curtea Constituțională modificările în Legea cu privire la Procuratură, adoptate ieri în două lecturi de alianța PSRM - ACUM. Potrivit democraților, modificările efectuate ar însemna „supunerea directă a Procuraturii controlului politic”.
Reprezentanții PD afirmă că legea care este încă în vigoare a fost elaborată cu participarea reprezentanților societății civile, dar și a experților occidentali și a avut menirea „să asigure independența instituției și acordarea unei autonomii depline Consiliului Suprem al Procurorilor”.
„În schimb, modificările la Legea Procuraturii, făcute în grabă, de către actuala majoritate parlamentară, fără consultări publice, fără avizul Comisiei de la Veneția, fără o opinie a Uniunii Europene, impun practic controlul politic asupra acestei instituții importante”, argumentează PD.
„Credeam sincer că cetățenii își doresc o justiție corectă, mai puțin politizată, care să nu depindă de indicațiile de peste drum, de la Ministerul de Interne sau din altă parte, dar se vede că nu ne este sortit acest lucru. Unica explicație este că doriți să fie controlată politic instituția Procuraturii. Mutați filtrul la Ministerul Justiției. Unde este separarea puterilor în stat?”, a declarat democratul Vladimir Cebotari.
Consilierul preşedintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi a declarat că orice verdict ar da Curtea Constituțională trebuie să ţină cont de contextul în care se află R. Moldova.
„Interpretarea Curții Constituționale ar putea să aducă anumite chestiuni de neconstituţionalitate, dar iarăşi totul depinde de ce fel de interpretare va fi utilizată eventual de CC. Orice interpretare făcută de CC trebuie să ţină cont de contextul politic, de contextul statului de drept al R. Moldova şi de european”, a declarat Nagacevschi, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, de la TVR Moldova.
Modificările la Legea Procuraturii au fost votate ieri, în două lecturi. Acestea prevăd ca procurorul general să fie selectat de o comisie de experți instituită de Ministerul Justiției. Președintele Igor Dodon urmează să promulge documentul, pentru ca acesta să intre în vigoare.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”