Modificările la Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2022, aprobate de Parlament
Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, proiectele care vizează rectificarea bugetului public național pentru anul 2022, determinate de impactul asupra economiei naționale a crizei energetice și a situației geopolitice, ca urmare a războiului din Ucraina.
Potrivit proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022, veniturile vor crește de la 50,066 mlrd. lei până la 52,701 mlrd. lei (+5,3%), iar cheltuielile – de la 65,202 mlrd. lei până la 72,087 mlrd. lei (+10,6%).
Astfel, deficitul bugetar se va majora de la 15,136 mlrd. lei până la 19,386 mlrd. lei (+28,1%).
Cele mai semnificative majorări ale cheltuielilor sunt înregistrate la grupurile „protecția socială” (+2,4512 mlrd. lei); „servicii de stat cu destinație generală” (+2,007 mlrd. lei); „servicii în domeniul economiei” (+1,185 mlrd. lei); „învățământ” (+738,2 mln. lei).
Conform scenariului actualizat pentru anul 2022, prognoza creșterii PIB-lui (în termeni reali), față de anul 2021, a fost revizuită în scădere de la 4,5% la 0,3%, nivelul inflației se estimează la 15,7%, majorarea exporturilor cu 4,5%, a importurilor cu 6,9%, creșterea salariului mediu pe economie cu 15,1%.
Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 prevede că veniturile și cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 se vor majora cu 1,818 miliarde de lei sau de la 31,224 de miliarde până la 33,042 de miliarde de lei.
Creșterea are legătură cu majorarea pensiilor calculate, indexarea pensiilor cu coeficientul actualizat de 13,94%, majorarea cheltuielilor pentru prestaţiile sociale, inclusiv prin acordarea ajutorului material unic de 2 500 de lei participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova în contextul marcării a 30 de ani de la războiul de pe Nistru și extinderea numărului de beneficiari ai alocației lunare de stat pentru merite deosebite față de stat. La fel, se majorează cheltuielile pentru gazele naturale și energia termică, ca urmare a aprobării unor noi tarife pentru anul 2022 etc.
Modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2022 prevede alocarea suplimentară a 231 de milioane de lei instituțiilor medico-sanitare publice pentru procurarea medicamentelor, produselor alimentare și achitarea resurselor energetice. Totodată, ar urma să fie alocate încă 100 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale.
Cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022 vor constitui peste 12 miliarde de lei, cu 331 de milioane de lei mai mult față de planul aprobat.
CSP, nemulțumit de felul în care politicul atacă Procuratura Anticorupție: „Expunerile publice ale demnitarilor față de activitatea procurorilor trebuie să fie echilibrate, responsabile și fundamentate pe o analiză obiectivă”
Recean cere Tiraspolului LISTA beneficiarilor ajutorului oferit de UE. Chișinăul NU va admite ca gazul să fie folosit de MMZ sau fermele de crypto: „Dacă vom identifica o abatere de la utilizarea corectă a ajutorului, atunci vom interveni”
Alte cinci persoane care adunau „soldați” pentru „armata” Moscovei cu scopul de a deturna rezultatele alegerilor din R. Moldova riscă până la cinci ani de închisoare: Și-au șters pe degeaba aplicația băncii ruse când au văzut știrile la televizor