Modificări legislative: Contractul de parteneriat public-privat nu va depăși 50 de ani, iar partenerul privat va suporta cel puțin 50 la sută din riscurile comerciale, pentru a nu mai permite unei „găști de corupți să profite”
Durata maximă a contractului de parteneriat public-privat nu va putea depăși o perioadă de 50 de ani, iar partenerul privat, indiferent de forma parteneriatului public-privat, va fi obligat să suporte cel puțin 50 la sută din riscurile comerciale.
Totodată, obiect al parteneriatului public-privat nu pot fi întreprinderile de stat, cele municipale sau societățile comerciale profitabile, în care statul ori autoritatea publică locală deține cota-parte în capitalul social, din profitul net al cărora pot fi acoperite mai mult 30 la sută din investițiile planificate pentru realizarea contractului de parteneriat public-privat.
Parlamentul a aprobat astăzi, în primă lectură, modificări la legislația privind parteneriatul public-privat cu scopul de a proteja proprietatea publică, care stabilesc și faptul că finanțarea investițiilor curente se va face exclusiv din fondurile partenerului privat.
CITIȚI și Premierul a cerut MIDR și APP să prezinte, în maximum o lună, un plan de dezvoltare a Aeroportului și „calcule clare” pentru revizuirea taxei de 9 euro: „AIC a fost întors statului cu sânge și aceste procese vor fi ireversibile”
Principalele prevederi ale documentului țin de modernizarea instituției parteneriatului public-privat în Republica Moldova, excluderea lacunelor legislative în domeniu, disciplinarea partenerilor publici și privați, precum și selectarea partenerilor privați cu un potențial financiar înalt.
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că modificările propuse vor exclude pe viitor cazuri de genul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău sau a Î.S. „Gările și stațiile auto”, când „o gașcă de corupți a profitat pe parteneriatul-public privat” pentru a implementa diferite scheme.
O altă modificare instituie un mecanism eficient de monitorizare a implementării proiectelor în cadrul parteneriatelor publice-private.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia