Modificări la Legea cu privire la Procuratură: Cum ar putea fi numit în funcție noul procuror general al R. Moldova
Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care schimbă procedurile de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției, pe care l-a supus dezbaterilor publice.
Noul proiectul de lege stabilește ca procurorul general va fi numit în funcție de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul candidaților propuși de către Comisia de concurs.
Din componența Comisiei de concurs ar urma să facă parte ministrul Justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un reprezentant al societății civile și un psiholog, toți cu o reputație profesională ireproșabilă, selectați de ministrul Justiției.
Totodată, candidatul la funcția de procuror general va trebui să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror, judecător sau avocat.
Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu va fi mai mic de doi, iar CSP va alege doar o persoană pe care o va propune spre numire șefului statului.
În cazul în care președintele republicii va respinge candidatura, Comisia de cncurs poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate anunța un nou concurs.
Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern și Parlament.
Menționăm că R. Moldova are la momentul actual un procuror general interimar, propus de Parlament și acceptat de Igor Dodon, după ce fostul procuror general Eduard Harunjen și-a prezentat demisia la solicitarea noii guvernări.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”