MMPS va angaja mai mult de jumătate din asistenții personali din Chișinău, demiși „abuziv” de autoritățile locale: „Primarul Ceban a creat un precedent extrem de periculos și injust în raport cu cele mai vulnerabile persoane”
Circa 1 200 din cei 2 200 de asistenți personali din municipiul Chișinău, care au fost „demiși abuziv” sau cărora autoritățile capitalei le-au tăiat salariile în acest an, vor fi angajați, din luna mai curent, în cadrul unui serviciu creat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Până atunci, Guvernul le va achita acestora plăți compensatorii în sumă de 5 000 de lei lunar, a anunțat astăzi ministrul Alexei Buzu.
„Toți asistenții personali care au fost demiși abuziv și cărora le-a fost redus salariul vor fi angajați de către minister, prin intermediul unui nou serviciu creat începând cu luna mai curent. La momentul actual, constatăm că primarul Ceban a demis aproximativ 650 de asistenți personali și, într-un mod abuziv, a redus salariul pentru 550 de asistenți personali din municipiul Chișinău. Deci, vorbim despre aproximativ 1 200 de asistenți personali drepturile de bază ale cărora au fost încălcate într-un mod brutal”, a afirmat ministrul Buzu, după ședința de astăzi a Guvernului.
Primarul capitalei, Ion Ceban, a îndemnat anterior autoritățile centrale să preia acest serviciu, acuzând că, în urma implementării reformei „Restart”, Guvernul și-a asumat finanțarea serviciilor sociale din toate unitățile administrativ-teritoriale, cu excepția municipiului Chișinău și UTA Găgăuzia.
„De când a fost creat acest serviciu, din 2012, în municipiul Chișinău a fost finanțat, atenție!, din veniturile proprii ale municipalității. În raioanele R. Moldova, acest serviciu și alte servicii sociale erau finanțate de către Guvern prin transfer cu destinație generală către consiliile raionale. Reforma „Restart”, pe care noi am aprobat-o la mijlocul anului 2023, nu a adus ingerințe, nu a modificat mandatul Primăriei municipiului Chișinău în acest sens. Deci, toate motivele care sunt invocate de către Primăria municipiului Chișinău și primarul Ceban sunt false”, a răspuns ministrul Alexei Buzu.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a amintit că administrația capitalei a prevăzut în bugetul provizoriu pentru anul 2024 suma de 177 de milioane de lei pentru asistenții personali, dar bugetul nu este executat și, în acest fel, a fost creat un „precedent extrem de periculos și injust în raport cu cele mai vulnerabile persoane”.
Potrivit lui Buzu, în Chișinău au fost atestate cel puțin 38 de cazuri în care asistentul personal nu este membru de familie și, nefiind salarizați, aceștia au plecat, iar persoanele pe care le îngrijeau au rămas în voia sorții, „nu pot să bea apă, să ia o pastilă sau să se alimenteze de sine stătător”.
Alexei Buzu a mai precizat că instituția pe care o reprezintă a sesizat Centrul Național Anticorupție vizavi de „abuzul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu” de către factorii de decizie ai Primăriei Chișinău în raport cu asistenții personali și a atacat în instanța de judecată toate ordinele administrației capitalei care vizează acest aspect. Totodată, MMPS a oferit asistență juridică asistenților personali, pentru ca aceștia să-și apere drepturile în instanța de judecată.
Comentând același subiect zilele trecute, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a afirmat că nicio autoritate centrală nu poate veni cu diferite condiționalități în cazul unor probleme ce țin de responsabilitatea directă a Guvernului și a anunțat că municipalitatea „va contesta acest subiect în instanțele naționale și internaționale”.
ISW: ,,Rusia exploatează criza energetică din R. Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune"
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova