Miza din spatele arestării fondatorului Telegram: Durov a intrat de peste 60 de ori în Rusia după ce a fost „exilat”
Președintele francez Emmanuel Macron a luat prânzul cu CEO-ul Telegram, Pavel Durov, în 2018 și a încercat să-l convingă să-și mute sediul la Paris, scrie The Wall Street Journal (WSJ).
Potrivit publicației , întâlnirea a avut loc la un an după ce serviciile de informații franceze , într-o operațiune comună cu Emiratele Arabe Unite (EAU), au spart telefonul lui Durov din cauza temerilor că aplicația sa era folosită de Statul Islamic pentru a organiza atacuri teroriste.
Durov a fost arestat pe aeroportul Le Bourget, de la periferia Parisului, pe 24 august, după ce a aterizat cu avionul său privat. Născut la Sankt Petersburg, Durov a obținut cetățenia franceză în 2021, dar locuiește mai mult în Dubai.
WSJ spune că nu există niciun indiciu că întâlnirea lui Durov cu Macron și piratarea telefonului său sunt legate de arestarea sa recentă, dar dezvăluirile aruncă lumină asupra relației tumultoase de ani de zile dintre el și autoritățile franceze.
Durov, care are o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari, a părăsit Rusia în 2014, după ce a refuzat să se conformeze cerințelor guvernului de a închide comunitățile de opoziție pe platforma rusă de socializare VK, pe care a vândut-o ulterior, scrie Adevărul.
Durov a intrat de peste 60 de ori în Rusia după ce a fost exilat
Durov a susținut că este un paria și a fost efectiv exilat din Rusia, dar potrivit Kremlingram, un grup ucrainean care militează împotriva utilizării Telegram în Ucraina, șeful Telegram a vizitat Rusia de peste 60 de ori de când a părăsit țara.
Kremlingramului a primit anonim un document în decembrie 2023 cu date despre trecerile graniței cu Rusia ale lui Durov, între 2015 și 2021.
„Nu am putut confirma autenticitatea acestor date pentru o lungă perioadă de timp”, a spus Kremlingram, dar o scurgere recentă a unei mari baze de date FSB, publicată de instituția media rusă independentă Meduza, a coroborat datele.
Scurgerea datelor FSB „coincide complet cu una dintre intrările din scrisoarea pe care am primit-o, care conține un total de 125 de intrări și ieșiri ale lui Pavel Durov în Rusia”, a spus Kremlingram.
„Relația lui Durov cu autoritățile ruse în 2015-2021 a fost suficient de bună încât să nu se teamă să fie reținut în timp ce trecea granița”, a menționat Kremlingram.
După arestarea sa în Franța, Ambasada Rusiei la Paris a declarat că a cerut acces consular la Durov. „Partea franceză a evitat până acum cooperarea în această problemă”, a susținut Ambasada Rusiei pe 25 august.
Declarațiile autorităților ruse indică faptul că Durov „are și un pașaport rusesc valabil”, a spus Kremlingram, în ciuda afirmațiilor sale că „nu mai era antreprenor rus și avea dublă cetățenie a Franței și Emiratelor Arabe Unite”.
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost eliberat miercuri din arestul poliției franceze și dus la tribunal pentru interogatoriu în vederea unei posibile inculpări, au transmis procurorii pentru CNN.
Telegram rămâne una dintre cele mai populare platforme de social media printre ruși și ucraineni. Un sondaj din septembrie 2023 al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev a indicat că 44% dintre ucraineni folosesc Telegram pentru a primi informații și știri.
Telegramul este, de asemenea, utilizat pe scară largă de oficialii ucraineni și diferite organisme guvernamentale, împotriva sfaturilor organismului de radio și televiziune din Ucraina.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România