03:58:49 22.11.2024
Stiri

MITURI frecvente despre vaccinarea antigripală

Știri 21.01.2019 16:01 Vizualizări1940 Autor: Ziarul National


MITURI frecvente despre vaccinarea antigripală Sursa: clicksanatate.ro

Despre vaccinarea antigripală circulă numeroase informații, unele împiedică chiar la prevenirea unui tratament corect al acestei infecții respiratorii.

Vaccinarea antigripală este recomandată, în primul rând, persoanelor din categoria de risc: vârstnicilor, bolnavilor cronic, celor instituționalizați, gravidelor și personalului medical. În urma administrării vaccinului antigripal, organismul își dezvoltă anticorpi contra virusurilor gripale, în aproape două săptămâni. Vaccinurile gripale clasice (trivalente) conțin două tulpini ale virusului de tip A (A/H1N1 și A/H3N2) și antigene ale unei tulpini B. În schimb, vaccinurile tetravalente includ o a doua tulpină de virus gripal B în plus față de cele din vaccinurile trivalente.

Vaccinul antigripal poate avea ca efecte secundare roșeață sau umflătură în locul injectării, febră ușoară și dureri musculare.

Vaccinarea antigripală este contraindicată celor alergici la ou, pentru că vaccinul este dezvoltat pe proteină de ou. De asemenea, n-ar trebui vaccinați nici cei cu o boală febrilă acută, cei care au avut o reacție severă la un vaccin în trecut, adică o alergie de tip anafilactic și nici copiii sub șase luni.

Dacă mă vaccinez contra gripei, voi face boala

Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri despre imunizarea antigripală. Vaccinul injectabil nu este periculos, deoarece conține virusuri inactive (sunt omorâte în cadrul procesului de manufacturare). Prin urmare, nu poate cauza gripă. Pentru ca organismul să își fabrice anticorpii împotriva gripei, este nevoie de 14-15 zile, interval în care este posibil ca persoana vaccinată să răcească, de pildă.

„Sunt însărcinată, deci nu mă pot vaccina”

Există concepția greșită potrivit căreia vaccinul antigripal ar fi periculos pentru copil. Specialiștii susțin însă contrariul: vaccinul nu numai că nu este dăunător fătului, dar imunizarea contra gripei este în mod special recomandată femeilor însărcinate. Mai mult, anticorpii formați în urma vaccinării la mamă îl protejează și pe copil câteva luni după naștere. Este bine de știut că gravidele nevaccinate antigripal au un risc mai mare de complicații, mai ales dacă se află în trimestrul doi sau trei de sarcină.

„M-am vaccinat anul trecut, anul acesta nu mai e nevoie”

Imunitatea organismului obținută în urma vaccinării antigripale de anul trecut scade pe măsura trecerii timpului. În plus, virusul gripal se modifică de la an la an. De aceea, este foarte posibil să nu fii protejat în această iarnă. Vaccinarea antigripală este recomandată la începutul oricărui sezon rece.

„Am febră, deci îmi trebuie antibiotice”

Tratamentul cu antibiotice este necesar doar în cazul infecțiilor produse de bacterii. Iar gripa este cauzată de virusuri. Medicul îți poate prescrie însă antibiotice dacă gripa este însoțită și de o infecție bacteriană.

Sursa: clicksanatate.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md