Mitropolitul Vladimir ar fi zburat la Moscova: „Colonelul Nikolai Vasilievici Kantarean, cetățean rus cu acte în regulă, are aproape o lună întreagă pentru raportare și instructaj"
Mitropolitul Chișinăului, ÎPS Vladimir, ar fi plecat joi, 7 martie, la Moscova, pentru a participa astăzi la ședința Sinodului Bisericii Ruse, condus de Patriarhul Kirill.
Anunțul a fost făcut de fostul deputat Vlad Cubreacov.
„Colonelul întregii Moldove Nikolai Vasilievici Kantarean, cetățean rus cu acte în regulă, a plecat astăzi, 7 martie 2024, la Moscova, unde va participa mâine la ședința Sinodului Bisericii Ruse condus de patriarhul general Kiril Gundiaev. Colonelul întregii Moldove va rămâne în Rusia până pe 4 aprilie 2024. Are aproape o lună întreagă pentru raportare și instructaj. În lipsa capului, structura rusă de la Chișinău va fi condusă timp de o lună de Savva Volkov de la Tiraspol, adjunctul și mâna dreaptă a lui Nikolai Vasilievici”, a scris Cubreacov pe pagina sa de Facebook.
Mitropolia Chișinăului nu a anunțat vizita lui ÎPS Vladimir la Moscova, ultimele comunicate ale acestei structuri supuse canonic Moscovei fiind despre „războiul” dus cu Mitropolia Basarabiei la care aderă tot mai mulți preoți din R. Moldova, nemulțumiți de faptul că biserica rusă susține războiul dus împotriva Ucrainei.
Citiți și Provocări pentru Biserica Ortodoxă Română: Mitropolia Basarabiei anunță decizii menite să sporească activitatea duhovnicească și pastorală la nivelul fiecărei parohii din R. Moldova
Într-un comunicat de presă plasat astăzi pe pagina oficială a Mitropoliei Chișinăului este criticată decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024, pitrivit căreia „reafirmarea faptului că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992”.
„Folosirea termenului revin cu privire la preoții care părăsesc în mod samavolnic Biserica Ortodoxă canonică din Moldova (Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove) nu reflectă realitatea, întrucât preoții care migrează din Biserica canonică spre Mitropolia Basarabiei nu au fost membri ai Mitropoliei Basarabiei anterior și, prin urmare, nu pot reveni către aceasta. Acei preoți au fost botezați și hirotoniți de către Biserica Ortodoxă canonică din Moldova, după care au părăsit-o fără a respecta obligațiile canonice. Prin urmare, termenul revin este impropriu și are ca scop doar inducerea în eroare”, arată Mitropolia de la Chișinău supusă Patriarhiei Ruse.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2