DOC // Misiunea OSCE/ODIHR: Alegerile din R. Moldova au fost LIBERE, iar drepturile fundamentale - în general respectate. „Nu ține de competența comunității internaționale de a legitima sau nu alegerile”
Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 din R. Moldova au fost competitive, iar drepturile fundamentale au fost în general respectate, este concluzia Misiunii OSCE/ODIHR, care a monitorizat scrutinul de ieri.
Potrivit raportului preliminar al Misiunii, campania electorală a avut loc pe fondul dezamăgirii publicului în instituții, concentrării mass-media, mituirii alegătorilor și folosirea resurselor de stat, unii alegători au fost confuzi la secțiile de vot în legătură cu referendumul care a avut loc în aceeași zi, însă aceste lucruri nu au fost de natură să dăuneze rezultatelor votului.
Întrebați dacă OSCE/ODIHR va da curs solicitării liderilor Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au cerut experților internaționali să „nu se grăbească să declare alegerile libere și corecte”, observatorii au declarat că acest lucru „nu e de competența noastră”, fiindcă ei au doar mandat să monitorizeze campania și ziua alegerilor.
„Nu ține de competența comunității internaționale și a acestei instituții de a legitima sau nu alegerile, așa cum a fost solicitat. Legitimitatea alegerilor ține de două aspecte. Unul este cel legal - prerogativa Curții Constituționale a R. Moldova să decidă în privința recunoașterii alegerilor, iar al doilea - legitimitatea politică, la discreția doar a cetățenilor Republicii Moldova. Suntem aici pentru a monitoriza și de a informa, dar legitimitatea nu e treaba noastră”, a declarat expertul Matyas Eorsi.
OSCE by on Scribd
Podul de la Buțeni a intrat în reparații: Lungime de 26,5 metri, lățime de 12 metri și investiții de peste 12,3 milioane de lei
Terenurile agricole mici, vândute și cumpărate mai ușor: Nu va mai fi necesară autentificarea notarială
România, pe locul ȘASE în topul celor mai puternice pașapoarte din lume, după acceptarea în Visa Waiver