„Mișcări suspecte” în Transnistria: Rușii scriu despre o „înțelegere secretă Kiev - Tiraspol”, iar Alexandr Slusari pare de aceeași părere. Serviciile secrete ucrainene susțin că Tiraspolul nu va solicita alipirea regiunii la Federația Rusă
Ultimele acțiuni ale regimului separatist de la Tiraspol, inclusiv convocarea așa-zișilor „deputați de toate nivelurile” pentru a adopta o declarație adresată Moscovei, ar constitui un „răspuns” al Federației Ruse la pretinse „înțelegeri secrete” între Kiev și Tiraspol.
Mai exact, Transnistria ar urma să deschidă pe teritoriul său un coridor de rezervă pentru transportarea cerealelor ucrainene, iar Kievul - să medieze cu Chișinăul găsirea de soluții pentru problemele economice ale regiunii, scriu bloggerii militari ruși pe canalul rusesc de Telegram „Rybar”, citați de newsweek.ro.
Potrivit bloggerilor militari ruși, în cadrul întâlnirii recente dintre liderul separatist Vadim Krasnoselski și responsabilul de dosarul transnistrean în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Păun Rogovei, oficialul de la Kiev a propus deschiderea unui coridor pe teritoriul regiunii transnistrene pentru transportul cerealelor ucrainene.
Relațiile cu Kievul ar fi importante și pentru regiunea separatistă, care și-ar dori restabilirea schemelor comerciale anterioare de până la introducerea de către Chișinău a taxelor vamale, în conformitate cu prevederile noului Cod Vamal.
CITIȚI și Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională: „Instituțiile noastre monitorizează foarte bine ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului. La etapa actuală nu există riscuri de securitate”
Analiștii ruși au semnalat că, dintr-un astfel de acord, Chișinăul va beneficia și politic, întrucât lansarea unui coridor de cereale prin Transnistria va permite autorităților moldovenești și ucrainene să exercite controlul vamal la frontiera transnistreană. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și-a anunțat disponibilitatea de a restabili Consulatul în Transnistria, cu condiția ca angajaţilor să le fie asigurată libera circulaţie și securitatea.
Rusia nu ar tolera o asemenea situație și, prin urmare, Ghenadie Ciorbă din așa-zisa „opoziție” transnistreană a anunțat public că, în cadrul evenimentului din 28 februarie anunțat de Krasnoselski, ar urma să fie aprobată și trimisă o cerere către Moscova de anexare a regiunii separatiste la Federația Rusă.
Această versiune a bloggerilor ruși este confirmată, indirect, și de fostul deputat de la Chișinău, Alexandr Slusari, ex-coleg cu agentul serviciilor secrete rusești Nicolae Chirtoacă la Partidul „Forța Poporului”, în baza căruia a fost creată Platforma „Demnitate și Adevăr” în 2015.
„Adunătura din 28 februarie, autodenumită congresul deputaților din Transnistria, este făcătura lui Gușan (Victor Gușan, patronul holdingului „Sheriff” din stânga Nistrului - n.r.), concepută ca cea mai eficientă metodă de șantaj al Chișinăului în vederea anulării taxelor vamale. Din câte cunosc, autoritățile noastre înclină spre cedarea pozițiilor pe acest subiect. Gușan nu are nevoie de unire nici cu Rusia, nici cu (R.)Moldova, nici cu oricare alt stat. Interesul lui este să lase Transnistria în zona gri, unde se poate de făcut bani grei împreună cu băieți șmecheri din Chișinău, indiferent de coloratura politică a guvernării. Altă întrebare e că, în cadrul acestui proces de șantaj, șeful „Șeriff”-ului заигрался (s-a jucat prea mult - n.r.). În joc a intrat gașca FSB-istă și смотрящий (supraveghetorul - n.r.) de la Moscova, așa-zisul ministru al afacerilor externe Ignatiev. Ei încearcă, la comanda curatorilor din Kremlin, să transforme acest congres în mijloc de extindere a războiului, chiar și cu prețul propriilor cetățeni, care locuiesc în stânga Nistrului. Deznodământul luptei dintre Gușan și FSB urmează în câteva zile. Vreau să cred că Chișinăul este pregătit pentru orice scenariu. Însă prea multă incompetență și impotență am văzut în ultimul timp din partea celor care ne guvernează”, este reacția lui Slusari, aflat acum în fruntea protestelor producătorilor de cereale din R. Moldova.
Menționăm că serviciile secrete ucrainene au transmis joi că informațiile potrivit cărora transnistrenii ar urma să solicite, pe 28 februarie curent, alipirea regiunii la Federația Rusă „nu se confirmă”.
„După datele noastre, informația că la 28 februarie „autoritățile” Transnistriei vor cere alipirea regiunii la Federația Rusă nu se confirmă deocamdată”, a menționat reprezentantul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării Ucrainei, Andrey Yusov, citat de Obozrevatel.
Tot ieri, autoritățile de la Chișinău au dat asigurări că situația în stânga Nistrului este stabilă și nu există, deocamdată, temei că s-ar putea deteriora, în contextul desfășurării, pe 28 februarie curent, a așa-zisului congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului.
„Urmărim cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, a transmis Biroul Politici de Reintegrare.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"