00:23:08 23.01.2025
Stiri

Mișcare curajoasă pe piața gazelor naturale. Rolul major pe care țările occidentale îl acordă Ucrainei

Actualitate 09.08.2023 09:20 Vizualizări788 Autor: Ziarul National
Mișcare curajoasă pe piața gazelor naturale. Rolul major pe care țările occidentale îl acordă Ucrainei

Preţurile mici şi capacitatea mare de stocare a gazelor de care dispune Ucraina îi atrage pe traderii europeni de gaze naturale, care vor folosi rezervoarele țării indiferent de riscurile implicate de războiul aflat în desfăşurare, au declarat trei comercianţi şi oficiali ai unor companii.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, începută în februarie anul trecut, Uniunea Europeană (UE) a căutat să realizeze niveluri ridicate de stocare a gazelor pentru a compensa scăderea ofertei ruseşti, în special în lunile de iarnă cu cea mai mare cerere.

Există în prezent aşteptări ca UE să atingă obiectivul de a-şi umple facilităţile de depozitare până la 90% până la 1 noiembrie.

Comercianţii au spus că există o logică comercială în depozitarea în Ucraina, în plus faţă de pe teritoriul UE, pentru a profita de preţurile mai ieftine acum, faţă de livrarea viitoare.

Gazul pentru livrarea în septembrie are un preţ de 30 de euro (32,96 dolari) pe MWh, comparativ cu preţurile forward pentru primul trimestru din 2024, aflate la 49 de euro, conform preţurilor de pe piaţa futures pe gaz olandeză TTF.

Grupul ceh EPH a declarat pentru Reuters că decizia de a utiliza capacităţile de stocare ucrainene este, de asemenea, un semn de încredere în ţară.

”EP Commodities transportă gaze naturale în Ucraina şi utilizează facilităţi de stocare a gazelor din Ucraina. Credem în fiabilitatea sistemelor de transport şi stocare a gazelor din Ucraina, dovedite chiar şi într-o situaţie de război atât de dificilă.”, a declarat Miroslav Hasko, preşedintele EP Commodities al EPH.

Acest nu a dezvăluit volumele.

Unităţile de stocare a gazelor din ţările UE erau pline în proporţie de 87% pe 7 august, potrivit platformei de transparenţă GIE.

”Vedem o tendinţă pozitivă în ceea ce priveşte injectarea de gaze de către comercianţii străini în unităţile noastre (de depozitare),” a declarat compania ucraineană de stat Ukrtransgas, parte a Grupului Naftogaz.

Naftotgaz a spus că clienţii străini ar putea folosi mai mult de 10 miliarde de metri cubi (bcm) de stocare din capacitatea ţării de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, mai ales în vestul ţării, care este departe de linia frontului.

SPP, companie deţinută de stat din Slovacia, care aprovizionează cea mai mare parte a pieţei slovace, parţial cu gaz rusesc, a declarat că analizează posibilitatea de a utiliza capacitatea de stocare ucraineană, având în vedere că rezervoarele slovace sunt deja plină în proporţie de 90%.

”Considerăm stocarea gazelor în Ucraina drept una dintre oportunităţile de afaceri interesante pe care le luăm în considerare în prezent”, a declarat SPP pentru Reuters.

Alţi comercianţi europeni au spus că există riscuri din cauza posibilelor lovituri militare sau a întrebărilor cu privire la ce se întâmplă cu reţeaua dacă Rusia încetează să mai pompeze gazul pe care încă îl trimite spre vest prin Ucraina.

"Imaginaţi-vă că o rachetă bine ţintită loveşte o staţie de compresor sau o altă infrastructură. Trebuie să vă asumaţi acest risc", a spus Martin Pich, şeful de tranzacţionare la firma cehă MND.

El a afirmat că volumele la spread-urile actuale ar putea să nu fie mari, dar ar putea creşte dacă preţurile spot scad. Pich nu a comentat despre tranzacţiile MND.

Grupul de reflecţie Bruegel a declarat luna trecută că Ucraina ar putea creşte capacitatea de stocare a Europei cu aproximativ 10%.

”Folosirea capacităţii suplimentare de 100 TWh disponibile în Ucraina va oferi un impuls bun perspectivelor de iarnă ale Europei şi o creştere binevenită a veniturilor Ucrainei”, a spus Bruegel.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md