Mircea Snegur a povestit cine a arborat prima dată TRICOLORUL pe clădirea Parlamentului
Deputații s-au întrunit astăzi într-o ședință solemnă dedicată aniversării a 25-a de când a fost legiferat drapelul de stat al R. Moldova.
Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a povestit de la tribuna, înfrumusețată cu flori de culori roșu, galben și albastru, cum a apărut ideea tricolorului, spunând că aceasta „nu era un moft al naționaliștilor, așa cum încercau unii să spună”.
Potrivit primului președinte, după ce a devenit clar că R. Moldova trebuie să aibă propriul drapel, a fost creată o comisie care a fost condusă de Eugen Sobor. Aceasta a făcut recomandările de rigoare, pornind de la faptul că „tricolorul are o vechime considerabilă pe teritoriul Moldovei”.
Cel care a arborat primul drapelul pe clădirea de atunci a Parlamentului, actuala Președinție, a fost regretatul deputat Gheorghe Ghimpu. Mircea Snegur spune că l-a rugat să-i permită să facă el acest lucru, pentru că în perioada sovietică a avut de suferit tocmai pentru promovarea simbolurilor naționale. „Bineînțeles că i-am satisfăcut această dorință”, a spus Snegur.
Primul președinte a ținut să remarce și faptul că indispensabilă tricolorului este și stema R. Moldova, elaborată de Gheorghe Vrabie și adoptată pe 3 noiembrie 1990.
Snegur și-a exprimat regretul că tricolorul nu-și are locul meritat și în Transnistria și a spus că deputații din primul Parlament au dat dovadă de „demnitate și curaj”, pentru că adoptarea drapelului a avut loc într-o perioadă „deloc favorabilă”, Moldova aflându-se încă în componența ex-URSS, iar în Parlament erau suficenți legislatori „ostili”, lucru confirmat și de deputatul în primul Parlament, Mihai Cotorobai.
„Dacă unora li se pare că drapelul a fost adoptat printr-o simplă ridicare de mână, pentru noi a fost un eveniment sacru”, a declarat astăzi Cotorobai, spunând că acest eveniment a fost precedat de lupta pentru limbă și alfabet, contra tancurilor și o luptă cu propria conștiință.
Cotorobai a detaliat și ce simbolizează culorile tricolorului: „albastrul cerului, galbenul holdelor de grâu și roșul sângelui pe care strămoșii noștri l-au vărsat pentru acest pământ”.
Iar președintele Nicolae Timofti consideră că simbolurile de stat sunt importante pentru cultivarea și întărirea patriotismului cetățenilor.
În anii de independență, „am încercat să ne ridicăm la nivelul tricolorului”, susține Timofti, dar e adevărat că nu am reușit de fiecare dată și, de acum încolo, „trebuie să fim demni de tricolor”, „să nu ne întoarcem în trecut”.
„Sunt convins că și în această situație regională complicată vom rămâne uniți sub tricolor. Integrarea în Uniunea Europeană se produce sub același steag, în numele patrioților care l-au fluturat în anii devenirii noastre naționale. Ei au avut același crez, de situare a Republicii Moldova în rândul popoarelor civilizate din marea Europă. Sunt convins că într-o zi, sub același drapel, vom marca și acest eveniment, de reîntoarcere a noastră în spațiul european”, a spus șeful statului astăzi în Parlament.
Menționăm că la ședința solemnă a Parlamentului toți participanții aveau prinsă în piept câte o panglică tricoloră, iar în debutul ședinței un grup de copii au purtat costume populare și au recitat poezii despre tricolor.
Astăzi, începând cu ora 19.00, în scuarul Parlamentului va avea loc un concert dedicat celor 25 de ani de la adoptarea tricolorului ca drapel de stat al R. Moldova.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare