Minus trei pretendenți la funcția de membru al CSM din rândul non-judecătorilor. Doi dintre aceștia nu au prezentat declarațiile de AVERE pentru ultimii cinci ani, iar unul s-a RETRAS
Comisia de evaluare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), precum și al organelor specializate ale acestor structuri, numită și Comisia „pre-vetting” a respins trei candidați la funcția de membru în CSM de pe lista înaintată de Parlament.
Potrivit Comisiei, candidații din rândul non-judecătorilor Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă, avocat, nu au depus în termenele necesare declarația de avere și interese personale cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani (Declarația pentru 5 ani), fapt ce a dus la nepromovarea evaluării de către aceștia. Candidatul Fiodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, s-a retras din concurs.
CITIȚI și EVALUARE // 12 candidați din afara breslei judecătorilor aspiră la funcția de membru al CSM: Integritatea acestora, verificată de Comisia „pre-vetting”
Conform procedurii legale, deciziile Comisiei au fost transmise candidaților și instituției responsabile de organizarea alegerilor sau a concursului, în acest caz - la Parlament.
Amintim că 12 candidați non-judecători, aleși în baza unui concurs public, au fost propuși de Parlament pentru a participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM. Aceștia sunt supuși evaluării integrității financiare și etice de către Comisia „pre-vetting”.
Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea acestei comisii, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.
OFICIAL // Valoarea exporturilor de prune moldovenești pe piața UE, de șapte ori mai mare decât cea a vânzărilor pe piața rusă, în acest an: „Rusia își pierde relevanța ca partener comercial pentru R. Moldova”
NOU // RCA: Certificatul privind pagubele înregistrate, eliberat instant în format digital, oriunde în lume
R. Moldova reia consultările cu China după o pauză de 12 ani: Chișinăul și Beijingul își doresc „apropiere” politică, diplomatică, economică, dar și sprijin reciproc în cadrul organizațiilor internaționale