Ministrul Răilean, despre IMPACTUL pandemiei COVID – 19 asupra economiei naționale, dar și lecțiile pe care trebuie să le învețe R. Moldova. „Situația creată este un test de rezistență”
Ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI), Sergiu Răilean, recunoaște că economia R. Moldova este afectată de pandemia COVID – 19 și estimează că în anul 2021 aceasta va intra într-o fază de relansare treptată, cu o creștere reală de 4-5% a Produsului Intern Brut (PIB).
„Pandemia COVID-19 a impus guvernele din toată lumea să adopte măsuri epidemiologice cu impact sistemic major. În cazul R. Moldova, pentru a limita contaminarea populației, Guvernul a adoptat un șir de măsuri, inclusiv sistarea sau restrângerea temporară a activității unor servicii pe piață (transport, unele sectoare de comerț, o serie de servicii prestate populației) și publice (educație, administrație publică). Se atestă o micșorare esențială a fluxului de remitențe, precum și a cererii externe, inclusiv la bunurile și serviciile prestate de rezidenții ZEL-urilor.
Șocurile interne și externe generate de răspândirea pandemiei de coronavirus generează un impact major asupra majorității sectoarelor economiei naționale nu doarîn adresa cererii, cât și a ofertei. Magnitudinea anumitor șocuri încă nu poate fi estimată, deoarece criza nu a fost depășită, respectiv și prognoza economică este incertă. Tototată, MEI, în comun cu experţii FMI, a revizuit prognoza macroeconomică. Astfel, la moment estimările dau o proiecție de -3% a evoluției PIB. Estimăm că în anul 2021 economia va intra într-o fază de relansare treptată, estimările noastre preliminare se regăsesc în intervalul de 4-5% creştere reală a PIB”, a declarat ministrul Răilean, într-un interviu pentru portalul bani.md.
Potrivit lui Răilean, pentru a face față provocărilor și riscurilor generate de COVID-19, în R. Moldova au fost adoptate o serie de măsuri administrative, care au limitat în mod direct sau indirect activitatea economică practic în toate sectoarele.
„Aceste măsuri sunt, pe cât de dureroase, pe atât de necesare pentru a salva vieți omenești și pentru a oferi sistemului de protecție a sănătății răgazul necesar ca acesta să poată face față situației. Economia este afectată atât de șocuri interne, cât și externe, care sunt comparabile ca impact. Datele preliminare arată în mod clar că atât oferta, cât și cererea au suferit o lovitură majoră în ultimele două luni. Anumite sectoare, însă, vor avea, pe termen scurt, pierderi mai mari decât altele. Este vorba, în mod deosebit, de serviciile prestate populației și firmelor, serviciile imobiliare și transportul. Aceste sectoare sunt dominate de IMM-uri, majoritatea având la dispoziție prea puține mijloace circulante. De aceea, pentru Guvern este o prioritate absolută să pună la dispoziția firmelor mijloace circulante prin instrumente de politică fiscală și financiară. De asemenea, și BNM a adoptat o serie de măsuri de politică monetară și regulatorie pentru ca băncile să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a oferi clienților suport”, a explicat ministrul Economiei.
Sergiu Răilean s-a referit și la măsurile de redresare a economiei naționale după criza pandemică.
„Au fost elaborate mai multe măsuri în vederea acordării de suport pentru mediului de afaceri. La prima etapă, acestea au inclus intervenții imediate necesare pentru perioada stării de urgență și altele pentru etapa post-criză și relansare, care să asigure revigorarea activității agenților economici. Ne vom concentra pe o serie de măsuri printre care identificarea oportunităților financiare prin constituirea unor fonduri speciale de redresare a economiei naționale, pentru relansarea și stimularea activităților economice după perioada stării de urgență. De asemenea, vom redirecționa programele de stat existente spre susținerea mediului de afaceri, dezvoltarea programelor de digitizare a proceselor de business. Astfel, digitizarea tuturor proceselor de business și programele de finanțare pentru IMM-uri sunt prioritare”.
R. Moldova ar trebui să învețe și unele lecții după această criză provocată de pandemia COVID – 19, spune sursa citată.
„Situația creată este un test de rezistență pentru toate țările lumii, inclusiv pentru R. Moldova. Economia țării va avea de suferit nu doar din cauza factorilor interni, dar și urmare a perturbării activității economice la nivel regional și mondial. Șocul extern se va resimți pe dimensiunea exporturilor, prin reducerea cererii din partea principalilor parteneri comerciali - România, Germania, Italia, Turcia și Rusia, dar și odată cu scăderea remitențelor și a investițiilor străine directe. Economia țării noastre încă nu a depășit această situație și consecințele urmează a fi analizate. Este, însă, evident, că au fost afectate practic toate activitățile economice: industria, transportul, HoReCa, etc. O presiune considerabilă este resimțită de micul business și gospodăriile agricole.
Experiența obținută în procesul de combatere a pandemiei COVID-19 va duce la schimbări atât la nivel global, cât și național. Vor urma modificări în organizarea sistemului de sănătate, securitate națională, administrare bugetară. De asemenea, este imperios necesară dezvoltarea tehnologiilor și implementarea lor în activitățile de învățământ, sănătate, comerț etc. Pentru o dezvoltare durabilă a economiei și pentru a minimiza riscurile asociate cu perturbarea lanțurilor logistice, sunt necesare investiții interne în ramurile industriale de bază, precum și operarea anumitor schimbări în procesele de producție”, a conchis Sergiu Răilean.
Interviul integral îl puteți găsi AICI.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania