Ministrul Parlicov, la Bruxelles: Guvernul Republicii Moldova ia în calcul trei scenarii de evoluție în sectorul energetic pentru iarna 2023 - 2024
Guvernul Republicii Moldova ia în calcul trei scenarii de evoluție în sectorul energetic pentru iarna 2023 - 2024, în prezent statul nostru fiind mult mai pregătit față de acum un an, a declarat astăzi, la Bruxelles, ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul întrevederii cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, comisar pentru relații interinstituționale și prospectivă.
Potrivit lui Parlicov, planul de acțiuni al autorităților în domeniul energetic se află la faza de consultări publice și urmează să fie adoptat în luna iunie.
Totodată, companii din domeniu au experiența achizițiilor de energie electrică și gaze naturale din UE, a sincronizării la rețelele europene, iar zilele trecute SA „Energocom” a participat la prima licitație prin intermediul platformei comune de achiziție de gaze a UE, iar „ofertele primite demonstrează că platforma poate fi considerată de succes”.
„Suntem determinați să modificăm cadrul legal și de reglementare pentru a crea o piață de energie veritabilă, a reduce dependența de Rusia și a diversifica sursele de aprovizionare. Vrem să atragem investiții și noi tehnologii în sector, să focusăm proiectele majore spre domenii cu impact pentru cetățeni, ca, de exemplu, Fondul rezidențial de eficiență energetică, pe care îl vrem să-l lansăm deja anul acesta”, a declarat ministrul Energiei.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se află la Bruxelles în marja celei de-a patra reuniuni la nivel înalt pe domeniul energetic Uniunea Europeană – Republica Moldova, care va avea loc marți, 23 mai. În acest context, oficialul are stabilite întrevederi cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson, cu directorul general pentru Vecinătatea Estică din cadrul Comisiei Europene, Gert-Jan Koopman, cu mai mulți eurodeputați. De asemenea, delegația condusă de ministrul Parlicov se va întâlni cu conducerea Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSO-G), a Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport al energiei electrice (ENTSO-E), dar și a Secretariatului Comunității Energetice.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”