Ministrul Justiției recunoaște că SECRETIZAREA hotărârii judecătorești în dosarul ex-directorului SIS îi va face pe cetățeni să-și piardă și mai mult încrederea în justiția din R. Moldova: „Asemenea precedente nu cunosc”
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, se declară uimit de noua găselniță a instanțelor de judecată și a procuraturii – de a secretiza sentința în cazul fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, în cazul răpirii și expulzării ilegale a celor șapte profesori de la Liceul „Orizont”.
Potrivit ministrului, astfel de cazuri știrbesc și mai mult din încrederea cetățenilor în justiția din R. Moldova. „Întrebările pe care și le pune societatea mi le pun și eu (de ce sentința în cazul ex-directorului SIS a fost secretă - n.r.). Pe mine mă interesează fenomenul și nu cazul concret. Cetățenii R. Moldova își pierd încrederea în justiție, în condițiile în care se întâmplă examinarea secretă a unor cazuri, nu se pronunță public anumite decizii. Pentru mine este o surpriză că această hotărâre nu a fost făcută publică, eventual prin depersonalizarea ei”, a declarat Nagacevschi, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.
De asemenea, ministrul Nagacevschi vede mai multe lacune în acest caz, inclusiv faptul că Vasile Botnari ar fi fost amendat cu doar 88 000 de lei.
„Mie nu-mi este clar de ce victimele nu au fost recunoscute ca părți vătămate în cadrul procesului. Dar acestea sunt aparențe, pe care eu nu pot să le comentez, fără a cunoaște esența speței sau materialele cazului respectiv. Faptul că s-au achitat prejudiciile este bine (125 de mii de euro și 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci). Înțeleg că e o formulă de reabilitare...
Dar, în același timp, procesul penal este a doua latură, care, de asemenea, trebuia examinată într-o asemenea formulă, încât cetățeanului R. Moldova să nu-i apară dubii că se urmărește o anumită finalitate. Scopul este de a se stabili adevărul și de a fi atrase la răspundere anume persoanele care se fac vinovate de acest caz neplăcut, care ne-a dus faima în afara R. Moldova. Totodată, în interior am pierdut în ceea ce privește credibilitatea justiției”, a precizat sursa citată.
Fadei Nagacevschi a adăugat că, în cariera sa de avocat, nu a întâlnit cazuri când o hotărâre a instanței să fie tăinuită. „Eu o să vă spun ca avocat, nu ca ministru: asemenea precedente nu cunosc. Nu știu cazuri în care să nu fi fost pronunțate public hotărârile”, a conchis ministrul Justiției.
CITIȚI și Dosarul profesorilor de la „Orizont”: Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a SCĂPAT de pușcărie. „Cel ce a distrus șapte familii e acasă, în libertate, bucurându-se de viață”
CITIȚI și Precizările Procuraturii, la DOUĂ LUNI de la pronunțarea sentinței pe numele fostului director al SIS care a SCĂPAT de pușcărie în dosarul profesorilor turci
De menționat că, săptămâna trecută, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a spus într-o emisiune că procesul în cazul fostul director SIS era cercetat penal pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci a fost finalizat, iar acesta a fost condamnat cu suspendare. Procurorul nu a oferit detalii și, mai ales, nu a explicat de ce acuzatorul de stat nu a contestat decizia primei instanțe, în condițiile în care se cereau doi ani de închisoare pentru Botnari.
La o zi de la această declarație, în spațiul public au apărut noi informații despre acest caz secretizat de judecători și procurori și s-a aflat că Vasile Botnari nici măcar închisoare cu suspendare nu va face. Fostul director SIS, care și-a asumat întreaga vină pentru extrădarea celor șapte profesori turci, s-a ales cu o amendă de 88 000 de lei, fără ca procurorii să conteste decizia instanței.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"