Ministrul Justiției, UIMIT de felul în care Stoianoglo se agață cu disperare de funcția de procuror GENERAL, după ce a „colaborat” cu Platon: „Este probabil un caz unic în lume când o persoană investigată acordă sfaturi juridice Procuraturii”
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va dezbate astăzi raportul de activitate a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, după ce Comisia de Evaluare a Performanțelor Procurorului General i-a acordat calificativul „nesatisfăcător”.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, consideră că Alexandr Stoianoglo s-ar fi compromis.
„A doua zi dezbatem la CSP raportul de evaluare a activității procurorului general suspendat. Până nu s-a luat decizia finală, nu vreau să mă pronunț pe subiect. Totuși, vreau să fac o precizare. Din punctul meu de vedere, procurorul general suspendat nu prea înțelege statutul constituțional al funcției. De exemplu, acesta a admis colaborări, în opinia mea, inadmisibile cu un personaj certat cu legea, căruia i s-a solicitat consultații juridice și formularea unei cereri de chemare în judecată din numele unei instituții a statului.
Citește și DOC // RAPORT: Performanțele lui Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale, „NESATISFĂCĂTOARE”. CSP ar urma să-i ceară președintei Maia Sandu demiterea acestuia
Este probabil un caz unic în lume când o persoană investigată de procuratură acordă sfaturi juridice aceleiași procuraturi. Repet, doar CSP are abilitatea să se pronunțe pe subiect, care este unul în exclusivitate administrativ și nicidecum unul politic, cum încearcă să-l califice, cu disperare, unii”, a punctat Litvinenco.
Comisia care a evaluat performanțele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, i-a acordat calificativul „nesatisfăcător”, iar acum CSP urmează să propună președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general suspendat, care s-a aflat la conducerea Procuraturii Generale până în toamna anului 2021, când a fost reținut într-un dosar de corupție.
Stoianoglo a calificat drept „circ” procesul de evaluare a activității sale, acuzând că înlăturarea sa din funcția s-ar face la comanda actualei guvernări.
Amintim că Alexandr Stoianoglo este cercetat penal în baza unui denunț depus de președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, pentru abuz de serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase făcute în fața organelor competente. Procurorului general suspendat i se impută promovarea unui amendament la legislație în anul 2011 care a facilitat „Laundromatul”, dar și firmele deținute de soția acestuia în Ucraina și care ar avea legătură cu Veaceslav Platon.
De asemenea, Stoianoglo este anchetat pentru decizia de a renunța la învinuirile aduse lui Platon în dosarul care vizează jaful bancar și pentru plata unor indemnizații lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef de la PCCOCS, după eliberarea acestuia din funcție.
Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova