Ministrul Justiției, despre „afacerea Energoalians”: Guvernul a contestat decizia dictată de Curtea de Arbitraj din SUA și R. Moldova nu riscă să piardă zeci de milioane de euro în prezent
Compania „Energoalians”, despre care presa a scris că i-ar aparține condamnatului Veaceslav Platon, a pus la cale „o schemă de escrocherie pentru stoarcerea banilor din bugetul R. Moldova”, iar Guvernul va lua toate măsurile pentru a nu admite plăţile de la vistieria de stat”.
Declarația îi aparține ministrului Justiţiei, Olesea Stamate, care a comentat, ieri, decizia recentă a Curții de Arbitraj din SUA, care a obligat R. Moldova să-i plătească acestei companii 28 de milioane de euro pentru pretinse datorii acumulate din livrarea energiei electrice.
„Este vorba de o schemă frauduloasă, lansată de nişte oameni pentru scoaterea banilor din bugetul de stat. În materialele dosarului se menţionează despre o presupusă datorie pentru energie electrică, care a fost cumpărată la un preţ şi vândută de două ori mai scump. Aceasta este o schemă destul de complicată, dar intenţia rea este vizibilă chiar şi cu ochiul liber", a spus ministrul, într-o conferință de presă.
Olesea Stamate susține că decizia Curţii de Arbitraj din Columbia, SUA, cu privire la recunoaşterea legalităţii cerinţelor „Energoalians”, a fost contestată imediat de către Guvernul de la Chișinău, fapt ce suspendă executarea ei.
În 2011, compania ucraineană „Energoalians” a expediat R. Moldova o plângere de arbitraj prin care solicita despăgubiri pentru prejudiciile cauzate în urma nerespectării obligaţiilor contractuale dintre cele două părți.
„Datoria declarată de companie constituia 20 de milioane de dolari, iar ţinând cont de inflaţie şi procente, suma solicitată a ajuns la 75 de milioane. În octombrie 2013, conform hotărârii Curţii de Arbitraj de la Paris, arbitrii au decis rambursarea din bugetul către „Energoalians” a sumei de 28 de milioane de euro. În timpul pronunţării deciziei, preşedintele instanţei, Dominic Pelu, şi-a exprimat opinia separată, nefiind de acord cu colegii săi, deoarece tribunalul nu avea competenţe suficiente pentru a-l analiza, deoarece litigiul nu afectează domeniul investiţiilor”, a mai declarat ministrul Stamate.
Ulterior, „Energoalians" a trimis o acţiune împotriva R. Moldova în mai multe ţări și numai Statele Unite au refuzat să respingă cererea de executare.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei