SPIONAJ // Ministrul german al Apărării, după scandalul interceptărilor ruse: Vladimir Putin încearcă să „destabilizeze” Germania
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat duminică pe preşedintele Vladimir Putin că încearcă să „destabilizeze" Germania, în urma difuzării de către presa din Rusia a unei convorbiri confidenţiale interceptate între ofiţeri germani cu privire la livrări de arme în Ucraina, informează Agerpres, care citează AFP şi DPA.
„Este vorba pur şi simplu de utilizarea acestei înregistrări pentru a destabiliza şi pentru a submina unitatea Germaniei, un atac hibrid pentru dezinformare”, a declarat Boris Pistorius în faţa presei, la Berlin. „Face parte dintr-un război informaţional purtat de (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a afirmat ministrul german. Pistorius a adăugat: „Este vorba de a ne dezbina. Este vorba despre subminarea unităţii noastre. Şi, în consecinţă, noi ar trebui să reacţionăm într-o manieră deosebit de echilibrată, dar nu mai puţin hotărâtă”.
Dar este vorba şi de a „nu cădea în capcana trucurilor lui Putin”, a afirmat Boris Pistorius, subliniind că s-a urmărit clar „subminarea unităţii noastre, semănarea discordiei politice pe plan intern”. „Şi sincer sper că Putin nu va reuşi şi că vom rămâne uniţi”, a declarat el.
O înregistrare audio a unei reuniuni prin videoconferinţă între ofiţeri de rang înalt a fost postată vineri în Rusia. Margarita Simonian, jurnalistă a televiziunii de stat ruse și șefa Russia Today, a postat înregistrarea audio pe canalul său de Telegram.
În cadrul acestei conversaţii, participanţii discută, între altele, despre o ipotetică livrare către Kiev a unor rachete cu rază lungă de acţiune Taurus de fabricaţie germană, despre ceea ce ar fi necesar pentru a permite forţelor ucrainene să le folosească şi despre impactul lor eventual.
Ofiţerii nemţi ascultaţi când dezvăluiau detalii despre modul în care Marea Britanie şi Franţa ajută armata ucraineană
Ministerul german al Apărării a confirmat sâmbătă că înregistrarea este autentică şi că a fost „interceptată”. Conţinutul său este extrem de stânjenitor pentru Germania, întrucât Berlinul refuză oficial să furnizeze Kievului rachete Taurus, argumentând că există riscul unei escaladări a războiului, notează AFP.
Între altele, conform înregistrări menţionate, ofiţerii se aud dezvăluind detalii despre modul în care Marea Britanie şi Franţa ajută armata ucraineană să folosească rachete Scalp pe care cele două ţări le furnizează Kievului.
Duminică, Boris Pistorius a declarat presei că, în prezent, nu are date despre alte scurgeri de informaţii sau de interceptarea altor convorbiri telefonice. El a spus că aşteaptă rezultatele anchetei interne în prima pare a săptămânii viitoare, inclusiv dacă a fost aleasă platforma corectă pentru conţinutul discutat în conversaţia publicată. Ofiţerii s-au conectat prin intermediul platformei Webex.
De asemenea, comisarul parlamentar german a reacţionat în scandalul înregistrării ofiţerilor nemți privind livrarea de rachete în Ucraina.
Germania a anunţat sâmbătă, 2 martie, că investighează o înregistrare audio publicată în presa rusă în care ofițeri germani discută despre posibila livrare de rachete de croazieră Taurus către Kiev și despre o potențială lovitură a Kievului asupra podului Kerci din Crimeea.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”