Ministrul Energiei, la „Euronest”: „Dintr-un stat complet dependent de „Gazprom”, am ajuns capabili să formăm stocuri strategice, să achiziționăm gaze din mai multe surse, inclusiv la prețuri mai avantajoase decât cele din contractul cu concernul rus
„Dintr-un stat complet dependent de „Gazprom”, în puțin peste un an am ajuns capabili să formăm stocuri strategice de gaze, să achiziționăm gaze din mai multe surse, inclusiv la prețuri mai avantajoase decât cele din contractul cu concernul rus”, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul celei de-a 10-a sesiuni a Adunării Parlamentare Comune „Euronest”, care se desfășoară la Chișinău.
Victor Parlicov a anunțat că, în aceeași perioadă, compania „Energocom” a devenit primul furnizor care a utilizat în regim comercial nu doar interconectorul Ungheni-Iași, dar și regimul revers pe gazoductele transbalcanice și chiar interconectorul Grecia-Bulgaria.
Aceste măsuri de răspuns au fost necesare ca urmare a crizei care a început înaintea invaziei Federației Ruse în Ucraina.
„Asigurarea securității energetice a Republici Moldova este o prioritate pentru Guvernul din care fac parte. Ministerul Energiei are misiunea de a consolida mecanismele de acces la energie sigură, durabilă și la preturi competitive, de a asigura decarbonizarea accelerată a economiei, dar și de a crește posibilitățile de integrare a energiei regenerabile în rețea”, a punctat ministrul Energiei.
Menționăm că în jur de 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European participă la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare „Euronest”, desfășurată în premieră la Chișinău. Printre subiectele puse în discuție figurează consecințele invaziei Federației Ruse în Ucraina, provocările din domeniul securității, integrarea economică, precum și securitatea energetică.
Evenimentul a început cu ședințele Comisieia pentru afaceri politice, drepturile omului și democrație, Comisiei pentru integrare economică, aproximare juridică și convergență cu politicile Uniunii Europene, Comisiei pentru securitate energetică, Comisiei pentru afaceri sociale, educație, cultură și societate civilă. În cadrul acestora au fost adoptate rapoartele privind afacerile politice, integrarea economică, securitatea energetică și aspectele sociale. Alte subiecte discutate de parlamentari au vizat progresele înregistrate de Republica Moldova, Georgia și Ucraina în parcursul european, precum și combaterea dezinformării în țările Parteneriatului Estic.
Adunarea Parlamentară „Euronest” a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării. Misiunea Adunării Parlamentare „Euronest” este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE.
DECLARAȚIE // Administrația Biden a protejat Republica Moldova
Întreprinderea „Floarea Soarelui”, amendată cu 123,1 milioane de lei de Consiliul Concurenței, iar distribuitorul acesteia - cu 69,5 milioane de lei: „Cele două întreprinderi și-au coordonat prețurile înainte de a le comunica clienților”
VIDEO // Discursul lui Trump înainte de învestire. Stare de urgență la frontieră, grațierea condamnaților de la Capitoliu și salvarea TikTok, printre primele măsuri