Ministrul Energiei DEMOLEAZĂ mitul gazelor rusești „ieftine” oferite de „Gazprom”: „Moldovagaz a procurat de pe bursă gaze la prețuri mai mici decât cele oferite de contractul direct cu Gazprom. Au fost economisiți circa 60 de milioane de dolari”
Cetățenii R. Moldova au economisit circa 60 de milioane de dolari, după ce autoritățile au luat decizia să renunțe la contractul direct de achiziționare a gazelor cu „Gazprom”. Mai mult, deja și „Moldovagaz”, care e deținută de gigantul rus, a cumpărat gaze de pe Bursa Română de Mărfuri, activă la Chișinău prin BRM East Energy, la prețuri mai mici decât cele oferite de contractul direct cu „Gazprom”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-un interviu pentru Agenția „Moldpres”.
„Odată cu depășirea crizei energetice, în mare parte generată de Rusia, R. Moldova și-a demonstrat reziliența în domeniul energetic și a diversificat sursele de aprovizionare cu resurse energetice, cu sprijinul esențial al partenerilor noștri occidentali atât politic, cât și financiar și, nu în ultimul rând, cu expertiză. Acest lucru ne-a permis să ne preocupăm de planuri de dezvoltare pe termen lung, care să asigure consumatorii noștri cu energie sigură, sustenabilă, la prețuri competitive și accesibile. Pe piața gazelor naturale, care legal era liberalizată din 2016, trecem acum într-o nouă epocă, de la un singur furnizor cu un singur preț, la multipli furnizori cu prețuri diferite și cu oportunități pentru diverse tipuri de consumatori. Pe Bursa Română de Mărfuri, activă la Chișinău prin BRM East Energy, deja se tranzacționează gaze naturale, procurate inclusiv de Moldovagaz la prețuri mai mici decât ne oferă contractul cu Gazprom”, a precizat ministrul Energiei.
Potrivit lui Parlicov, Rusia a vrut să îngenuncheze R. Moldova prin intermediul resurselor energetice, dar acest lucru nu i-a reușit.
„În noiembrie 2022, Rusia a organizat un stress test foarte dur pentru sistemul energetic moldovenesc. Gazprom a redus unilateral livrările de gaze naturale, iar Centrala de la Cuciurgan, controlată de Rusia, a refuzat să livreze energie electrică. Atunci aveam de ales dacă să consumăm volumele de gaze pe malul drept al Nistrului, să le împărțim cu malul stâng sau să le transmitem regiunii transnistrene. Atunci s-a renunțat la gazele rusești, fiind procurate gaze de pe piața europeană și, mai nou, chiar din Statele Unite, la prețuri mai mici decât ne oferea Gazprom. În tot acest timp, am economisit circa 60 de milioane de dolari față de prețul de la Gazprom. Decizia de a procura gaze de la alți furnizori are rațiuni economice, dar și de securitate. Dacă până acum depindeam de un singur furnizor, care dicta regulile, iar prețurile puteau fi însoțite de condiții politice, acum acest furnizor poate veni pe piața noastră, dacă vrea, de rând cu mulți alții și să demonstreze că este competitiv”, a explicat oficialul.
În cadrul aceluiași interviu, Victor Parlicov a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău nu vor crea impedimente „Gazprom” să aprovizioneze și după 31 ianuarie 2024 regiunea transnistreană, în contextul expirării contractul privind tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei.
„La Chișinău există voință politică de a menține stabilitatea în regiunea transnistreană și noi nu vom obstrucționa furnizarea de gaze de către Gazprom, chiar și după expirarea contractului cu Ucraina. Însă sunt necesare soluții alternative, dacă nu se vor putea transporta gaze pe ruta tradițională dinspre est direct în regiunea transnistreană. Din punct de vedere tehnic, este posibilă livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană prin intermediul rutei Turkish Stream și apoi prin ruta Transbalcanică în regim revers fizic”, a conchis Parlicov.
Citiți interviul integral AICI.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania