Ministrul Economiei admite că Rusia ne-ar putea ÎNCHIDE temporar gazul
Ministrul Economiei, Andrian Candu, admite că Federația Rusă ar putea sista sau întrerupe pe o perioată anume livrările de gaze pentru R. Moldova. „Pericol există”, spune Cadru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, doar că „până la urmă, trebuie să existe şi un anumit calcul economic”.
„Da, poate să fie o decizie politică de a întrerupe livrarea gazelor, dar atunci Federaţia Rusă, cu siguranţă, îşi va pierde credibilitatea şi piaţa europeană care este cel mai mare consumator al gazelor naturale din Federaţia Rusă”, a spus ministrul Economiei pentru sursa citată.
Întrebat dacă a luat în calcul că tranzitul acestuia este și prin R. Moldova, Candu a spus că, acesta, în primul rând, este prin R. Moldova, prin Ucraina, „dar consumatorii Uniunii Europene sunt 500 de milioane de cetăţeni şi, dacă se întrerupe livrarea pentru R. Moldova, se întrerupe, într-o oarecare măsură, într-un context probabil şi pentru Ucraina, şi pentru Europa. Şi atunci, din discuţiile noastre cu europenii, am ajuns la concluzia că, într-un an-doi, Uniunea Europeană, inclusiv R. Moldova, inclusiv Ucraina vor reuşi să depăşească problema securităţii energetice”, a mai spus Candu.
Cât privește alternative de resurse energetice, potrivit lui Candu, Europa se pregătește pentru planurile „B” și „C”. „România în câţiva ani va extrage din Marea Neagră gaz suficient pentru a deveni o ţară exportatoare şi să acopere şi consumul intern, dar şi consumul din R. Moldova. Ţări ca Germania şi cele din Europa Centrală deja şi-au crescut consumul de gaze şi capacităţile din Marea Nordului, din Norvegia şi din Olanda. Deci, Europa se pregăteşte pentru planul „B” şi pentru planul „C””, a mai adăugat Andrian Candu.
Totodată, acesta a mai spus că, cel mai probabil, săptămâna aceasta ar putea avea loc primele discuții cu partea rusă privind prelungirea unui nou acord pe furnizare de gaze din partea „Gazprom”-ului rusesc.
Referindu-se la gazoductul Iași-Ungheni, Candu a spus că, la Chișinău, gazul va putea ajunge prin această conducă în câțiva ani. „Numai documentaţia tehnică, proiecte, studii de ecologie, studiile economice durează în jur de un an şi jumătate, după care construcţia. Noi aproape că am tăiat la jumătate toate termenele şi oricum durează procesul. Studiul de prefezabilitate, probabil, este gata pe la mijlocul sau sfârşitul lunii octombrie, după aceea urmează un studiu de fezabilitate care va dura, probabil, până în primăvara anului 2015. Și abia atunci va începe construcţia nemijlocită a conductei de gaz până la Chişinău sau, mai bine zis, până la nodul de la Străşeni”, a mai spus ministrul Economiei.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md