Ministrul de Externe de la București: Crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, unul dintre succesele diplomației românești în 2022
Ministerul Afacerilor Externe al României a publicat joi un Raport numit „Reperele acțiunii diplomatice a României. Realizări și cifre – 2022”, care prezintă un bilanț al activităților diplomației românești pe parcursul anului 2022.
Raportul se concentrează, printre altele, pe acțiunea diplomatică a României în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, cu accent pe implicarea în facilitarea sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina, în acțiunea decisivă pentru prevenirea unei crize alimentare mondiale și pe sprijinul acordat Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul a două inițiative ale ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu în anul 2022: crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, sub egida căreia au fost organizate deja trei reuniuni ministeriale, la Berlin, București și Paris, și a Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina, a cărei primă reuniune a avut loc în luna septembrie 2022, la Odesa.
„Anul 2022 a fost, fără îndoială, cel mai dificil an al diplomației române de după 1989, fiind marcat, la nivel regional și global, de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Pacea de pe continentul european, unde cetățenii nu au mai experimentat asemenea situații de la al Doilea Război Mondial, a fost zdruncinată, iar modul în care ne raportăm la scopul și mijloacele acțiunii noastre diplomatice s-a schimbat în mod radical. Diplomația română s-a adaptat rapid la noua realitate, acționând ca o veritabilă „diplomație de război”. Ca diplomați, nu pierdem niciodată din vedere scopul acțiunii noastre, acela de a servi interesele țării noastre și ale cetățenilor români, iar pentru aceasta, în ultimele luni, ne-am folosit întreaga capacitate de adaptare, acțiune și inovație. ,,Diplomația de război” pe care o facem din februarie până acum ne-a testat abilitățile, rezistența, reziliența, capacitatea de descoperi căi noi de acțiune și a inclus, fără a exagera, curajul de merge înainte în cele mai grele momente”, arată ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Raportului.
De asemenea, Raportul cuprinde un capitol dedicat efortului de adaptare a acțiunii Ministerului Afacerilor Externe la unul dintre cele mai dificile și complexe cadre de operare în plan regional, european și internațional întâlnite de țara noastră după anul 1989, care pune, de asemenea, în lumină, operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) în anul 2022 – un succes al eforturilor diplomației române, și fixează o serie de repere pentru anul 2023, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.
„Rolul diplomației rămâne esențial, deopotrivă în crize și în perioade de liniște, dar mai ales în timpul crizelor. Politica externă a României va continua să fie dinamică, pro-activă și alertă, iar prima noastră sarcină este să acționăm ferm și să nu facem niciodată compromisuri când lucrăm pentru obiectivele noastre fundamentale: asigurarea securității și prosperității cetățenilor noștri, pe baza fundamentelor politicii noastre externe - consolidarea profilului României în Uniunea Europeană și NATO, precum și a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. (…) În paginile Raportului, vă prezentăm succint principalele repere ale acțiunii diplomației române din ultimul an, desfășurate sub coordonarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și sub îndrumarea Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ciucă, un demers de bilanț al Ministerului pe care îl conduc, dar și de transparență instituțională, care are ca scop informarea publicului larg despre activități care pun întotdeauna pe primul loc datoria noastră față de România și cetățenii săi. Vreau să evidențiez și faptul că în 2022 am marcat 160 de ani de Diplomație Română modernă, iar contextul internațional foarte complicat și dificil a subliniat și mai mult faptul că este esențial să continuăm să construim modele de acțiune diplomatică eficientă, contribuind în mod concret la progresul și dezvoltarea țării noastre, în spiritul valorilor democratice”, a menționat șeful diplomației române.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania