Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, din nou la Moscova: motivele frecventelor vizite care pun pe jar Europa


Un oficial de rang înalt a vizitat Rusia frecvent de la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, ceea ce a trezit suspiciuni printre colegii săi diplomați europeni. Este vorba despre ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, care, miercuri, se află din nou la Moscova, marcând a 13-a sa vizită de la începutul conflictului rusesc în Ucraina, acum trei ani.
În calitate de reprezentant principal al prim-ministrului Viktor Orban în ultimii 11 ani, Peter Szijjarto, în vârstă de 46 de ani, a devenit un simbol al politicii pro-rusești a Ungariei, lucru care a generat tensiuni frecvente între oficialii de la Budapesta și restul țărilor din Uniunea Europeană. Szijjarto a vizitat Rusia de cel puțin 13 ori de la începerea războiului, ridicând semne de întrebare printre oficialii europeni, care, sub protecția anonimatului, și-au exprimat îndoielile cu privire la scopul acestor vizite. Chiar și miniștrii de externe ai celor mai apropiați aliați ai Moscovei nu vizitează Rusia atât de des, în timp ce aliații occidentali și-au întrerupt legăturile sau le-au redus semnificativ.
„Negocierile noastre de astăzi de la Moscova se concentrează asupra păcii, securității aprovizionării cu energie și creșterii cooperării economice”, a explicat Szijjarto într-o postare pe Facebook miercuri dimineață, înainte de a pleca spre capitala rusă. Ulterior, a distribuit numeroase fotografii și chiar a fost live din Piața Roșie.
Szijjarto va avea discuții cu vicepremierul rus Aleksandr Novak, conform anunțului făcut de guvernul rus. Ministrul este însoțit de Zsolt Hernadi, director executiv al companiei petroliere ungare MOL Nyrt., așa cum se vede într-o fotografie de pe contul său de social media.
Vizita lui Szijjarto are loc la scurt timp după ce SUA au declarat că Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Marea Neagră, deși Kremlinul a precizat că aceasta va depinde de anumite condiții prealabile, inclusiv reducerea sancțiunilor.
Orban a refuzat să sprijine Ucraina și a cerut eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei, iar acest context a adâncit diferențele în interiorul UE. La o reuniune recentă la Bruxelles, liderii europeni s-au hotărât să meargă înainte fără Budapesta, după ce toate eforturile de a-l convinge pe Orban să susțină Ucraina au eșuat.
Szijjarto a devenit simbolul politicii pro-ruse și din ce în ce mai anti-occidentale a lui Orban. Acesta a deranjat alți ministri de externe subliniind poziția „extrem de pro-război” a UE, rezultată din sprijinul continuu al UE pentru livrările de arme necesare Ucrainei pentru a rezista invaziei ruse.
În urma unei întâlniri din 17 martie la Bruxelles, Szijjarto și-a acuzat omologii germani și austrieci de formarea unei "coaliții" împotriva sa, după ce acesta a criticat tratamentul aplicat minorității etnice maghiare din Ucraina - o obiecție veche a Budapestei, care, potrivit criticilor, este folosită de guvernul maghiar ca motiv pentru a se alinia cu Rusia.
Szijjarto, de asemenea ministru al comerțului în Ungaria, a fost responsabil pentru atragerea investițiilor străine în țară, inclusiv din SUA, Germania, Rusia și Coreea de Sud. Datorită eforturilor sale, Ungaria a devenit un centru european pentru producția de vehicule electrice, atrăgând numeroși producători asiatici de baterii și producători germani de automobile de lux.









































































