Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu: „Trăim cele mai complicate vremuri după al Doilea Război Mondial. România va fi în continuare alături de R. Moldova, ţara cea mai expusă din regiune şi cea mai afectată de conflictul din Ucraina”
Ministrul Afacerilor Externe de la București, Luminiţa Odobescu, a declarat miercuri, în debutul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, la care participă și vicepremierul pentru Integrare Europeană al R. Moldova, Cristina Gherasimov, că situaţia internaţională rămâne „instabilă” şi că trăim în continuare „cele mai complicate vremuri” după al Doilea Război Mondial.
Crizele suprapuse şi prelungite care afectează sistemul internaţional creează o stare de instabilitate şi incertitudine profundă la nivel global, a subliniat Odobescu.
„Situaţia internaţională rămâne instabilă şi trăim în continuare cele mai complicate vremuri de după ce de-al Doilea Război Mondial. Ne confruntăm cu o deteriorare gravă a situaţiei de securitate în zona noastră şi în lume şi nu există niciun indiciu că această tendinţă s-ar putea estompa. Speranţa că dezvoltarea economică, progresul tehnologic şi promovarea valorilor şi democraţiei conduc inevitabil la pace şi stabilitate internaţională - excepţiile având doar un caracter izolat sau trecător - se disipă sub ochii noştri”, a spus șefa diplomației românești, citată de Agerpres.
Luminiţa Odobescu a mai declarat că „o politică externă bună se poate face numai în rezonanţă cu o politică internă bună”. Totodată, a precizat că în ultimul an diplomaţia română a obţinut „numeroase succese” în demersurile în care s-a angajat, invocând în acest sens sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, consolidarea „dimensiunii de securitate” şi a parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea Flancului Estic, revigorarea dialogului diplomatic cu statele din Balcanii de Vest şi cu regiuni geografice în care diplomaţia română a fost absentă „pentru o lungă perioadă de timp”, progrese în ceea ce priveşte coordonarea procesului de aderare a României la OCDE, organizarea „cu succes” a alegerilor europarlamentare într-un „număr-record” de secţii de votare din afara ţării, extinderea şi îmbunătăţirea serviciilor consulare, demararea unui proces de modernizare a ambasadelor României.
Minsitra a mai spus că România va sprijini în continuare Ucraina „cât timp va fi necesar”, în paralel cu participarea la demersurile internaţionale şi europene de sancţionare a Rusiei. Totodată, a subliniat că România va fi în continuare alături de Republica Moldova, „ţara cea mai expusă din regiune şi cea mai afectată” de conflictul din Ucraina. Locul Republicii Moldova este în UE, a mai afirmat Odobescu.
„Facem aceste eforturi pentru a ajuta Ucraina să reziste şi pentru a bloca o eventuală extindere a agresiunii ruse către alte ţări cu efecte dezastruoase pentru noi toţi. (...) Abordarea României este una regională. Dorim ca atunci când este discutată situaţia Ucrainei, să fie avută în vedere şi Republica Moldova. Raţionamentul nostru ţine atât de considerente geo-politice, cât şi de pragmatism şi de realitatea de la frontiera noastră. Viziunea regională a României urmăreşte transformarea regiunii Mării Negre într-o zonă a păcii, securităţii şi conectivităţii”, a spus oficialul de la București.
De asemenea, Odobescu a subliniat că abordarea României urmăreşte întărirea capacităţii generale a NATO de apărare colectivă. Pentru România, „o alianţă unită şi eficace, susţinută de o relaţie transatlantică puternică, este indispensabilă pentru menţinerea păcii şi securităţii în Europa”, a mai spus Odobescu. Ea a mai precizat că UE şi „dezvoltarea proiectului european rămân o prioritate pentru România”.
„Aderarea României la Spaţiul Schengen, la sfârşitul lunii martie anul acesta, cu frontierele aeriene şi maritime, a fost un prilej de recunoaştere a eforturilor noastre în materie de protecţie a frontierelor. Procesul trebuie însă finalizat cât mai rapid, prin ridicarea controalelor la frontierele terestre. Este nevoie de toate eforturile noastre diplomatice pentru a evidenţia contribuţia decisivă a României la securitatea UE şi capacitatea sa de a aborda orice provocări ale zonei Schengen", a spus ea.
Luminiţa Odobescu a susţinut consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.
„Menţinem interesul strategic de creştere a prezenţei SUA în ţara noastră, atât în plan militar, cât şi economic şi al rezilienţei. Rămânem angajaţi în avansarea proiectelor fanion de cooperare bilaterală în domeniul energiei nucleare şi pentru realizarea obiectivului de accedere a României în programul Visa Waiver", a precizat diplomatul.
Potrivit acesteia, evoluţiile din Israel şi Gaza „au demonstrat o dată în plus că pacea justă şi de durată în regiune necesită soluţii politice". Ea a mai precizat că în dosarul israeliano-palestinian „singura perspectivă viabilă rămâne soluţia celor două state, cu respectarea dreptului pentru securitate a statului Israel şi a aspiraţiilor legitime ale poporului palestinian".
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2